Excel Eğer Formülü; kullanımı ile birçok çeşitte yapılacak olan işlemlerde bu formülü kullanarak hesaplamalar yapılabilmektedir. Eğer formülünü birbirinden farklı bazı işlemlerde kullanmamız mümkün olmakla beraber en ufak bir yazım yanlışı, işlemleri yanlış yapmamıza ve sonucun yanlış çıkmasına sebep olabilmektedir. Özellikle parantez sayıları, kullanımları ve kapatılmaları, noktalı virgül ve iki nokta üst üste işaretinin doğru kullanılması dikkat edilmesi gereken konulardır. Formüller hiç bir şekilde eksik yazılmamalıdır. Eğerin; ve veya, ya da ile kullanımları da mevcut olmakla birlikte işlemleri çok farklı şekillerde formüllendirmek de mümkündür. Bazı işlemler için ileri excel kullanımı gerekebilmektedir. Şimdi biz en çok kullanılan excel eğer formüllerine örnekler verelim ve formülleri okuyalım. Şunu da belirtmeliyiz ki; excelde formüllendirme yaparken en başta = işaretinin kullanımı önemlidir.; Noktalı virgül genellikle "ise" anlamı taşımakla beraber: iki nokta üst üste de iki hücre arasını tanımlamak için kullanılmaktadır.
Excel Eğer Formülü İle İlgili Örnekler;
Örnek =Eğer(E2>=50;"geçti";"kaldı") enter Formülünün anlamı şudur; Eğer E2 hücresi büyükse 50'den veya Eşitse 50'ye geçti değilse kaldı anlamını taşır. Burada şart belirtilmiş ve ona göre sonucun yazması istenmiştir. tırnak işaretleri de metinsel ifadeler için kullanılmaktadır.
Eğer formülünde Koşul; koşul doğruysa yapılması gereken; koşul yanlışsa yapılması gereken şeklinde bir mantık izlenmektedir.
Örnek =Eğer(E5=5;"doğru yaptın";"bir daha dene") enter burada excel eğer formülünün anlamı; Eğer E5 5 sayısına eşitse doğru yaptın yazısı çıkacak değilse bir daha dene yazısı çıkacaktır. Burada hücreleri doğru seçmek işlem için önem teşkil etmektedir.
Örnek=Eğer(E15>100;"indirimli";"indirimsiz") enter buradaki formülün anlamı şöyledir. Eğer E15 100'den büyükse indirimli değilse indirimsiz olsun demektir.
Excel Eğer Ve Formülü; Eğer ve formülünde; iki koşulda doğruysa veya karşılanıyorsa,sonucun doğru istenmesi durumunda kullanılır. Bu konu ile ilgili örnekler verelim.
Örnek=Eğer(Ve(E16>=50;F16="devamlı");"geçti";"kaldı") Ve enter yapılır. Bu formülün okunuşu şu şekildedir. Eğer F16 hücresi büyükse 50'den veya eşitse 50'ye ve devamlı ise geçti. Değilse kaldı şeklinde okunur. Burada iki şart da gerçekleşiyorsa sonuç olumlu, gerçekleşmiyorsa sonuç olumsuz olmaktadır.
Excelde Eğer Ya da Formülü; Ya da; iki mantıksal koşuldan birinin sağlanması isteniyorsa kullanılmaktadır. Şimdi bu konu ile ilgili örnek verelim.
Örnek=Eğer(Yada(E30>=50;F30="devamlı");"geçti";"kaldı") Ve enter yapılır. Bu formülü şu şekilde okuyabiliriz. Eğer E30 hücresi büyükse 50'den veya eşitse 50'ye ya da F30 hücresi devamlı ise geçti. Değilse kaldı. Bu şekilde iki koşuldan birinin gerçekleşmesi durumunda öğrencinin geçti olma durumunu görürüz. İki koşulunda karşılanmaması durumunda kaldı yazar.
Excelde Eğer İçinde Eğer Kullanımı Formülü; Bu konuyu bir örnek ile açıklayalım ve anlatalım.
Örnek =Eğer(E52<45;"bir";Eğer(E52<55;"iki";Eğer(E52<70;"üç";Eğer(E52<85;"dört";"beş)))) ve enter yapılır. Bu formül öğrencilere not verme ile ilgili bir formüldür. Ve çok kısa yoldan işlemlerimizi yapmamızı sağlar. Burada önemli olan bir nokta vardır. Açtığımız parantezleri aynı sayıda kapatmamız gerekir. Parantezlerin bitmesi aşamasında genellikle excel renk değişimi yaparak yani son parantezin rengini değişik renk göstererek bize yardımcı olmaktadır. Şimdi bu formülü okuyalım.
Eğer E52 hücresi küçükse 45'ten notu bir eğer küçükse 55'ten notu iki eğer küçükse 70'ten notu üç eğer küçükse 85'ten notu dört değilse notu beş olsun anlamındadır. Excelde eğer formülünü bu şekilde doğru yazar ve uygularsak, ilk hücrede yaptığımız bu not hesaplama sistemini hücreden mause ile sürükleyerek diğer hücreler içinde kısa yol ile not hesaplaması işlemini yapmış oluruz.