Tazminat hesaplama formülü, Tazminat; işçinin çeşitli sebepler yüzünden işyerinden ayrılırken işveren tarafindan işçiye 4857 sayılı iş kanunu gereğince ödemesi zorunlu olduğu bir tazminat şeklidir. Bu hak sayesinde işçi kendini gelir ve iş güvenliklerini sağlama almış olur. Ayrıca işveren tarafindan gereksiz işten çıkarmalara karşı kendini ve haklarını koruyucu bir güvencesidir. Tazminat almak için olması gerekenler; emeklilik, yaşlılık, malullük, askere gitme durumlarında işçi işverenden tazminat alma hakkı oluşur. Çalıştığı iş yerinde 1 yıl çalışıp evlenen kadına da işveren tarafindan tazminat ödeme zorunluluğu vardır. Eğer işçi vefat etmesi halinde en yakın mirasçılarının tazminat alma hakkı doğar. İşverenden tarafindan ahlaksız bir durumda karşılaşıp ve bunu da ispat ettiği taktirde ve en az bir yıl çalıştıysa işçinin tazminat alma hakkı oluşur.
Tazminat hesaplama formülü, aslında herkesin çok rahat yapabileceği basit bir hesaplaması vardır. İşe giriş tarihinizi ve işten çıkış tarihinizi net bir şekilde bilmeniz gerekiyor. İşçinin çalışma süresi 1 yılı geçmiş olması gerekir.
Çalıştığı yılbaşı aylık brüt ücreti ve tüm sosyal hakları alma hakkı oluşur. Aylık maaşınızı bir yıl içinde yol, yemek, mesai ücretinizi, ikramiye alıyorsanız da maaşınız ile birlikte hepsini toplayıp 365 günlük tutarı 1 ay olan 30 güne bölmelisiniz. Çıkan sonuç sizin bir yıllık tazminatınızdır. Eğer bir iş yerinde bir yıldan fazla çalıştıysanız aynı hesabı her yıl için yapmalısınız. İşveren tazminat alma hakkınızı ödemezse çalıştığınız yere 5 yıl içinde dava hakkınız vardır. Devletin belirlediği 2017 yılı ilk 6 ay tazminat tavanı 4.226,16 tl'dir.
Örnekle bir bakalım:
İşe giriş tarihi: 01.01.2012
İşten çıkış tarihi: 05.03.2016
Çalışma süresi: 4 yıl 2 ay 5 gün
Aylık brüt ücretiniz: 1.500,00
Yıldaki ikramiye tutarı: 2.000
Günlük yemek tutarı: 6
Aylık fiili yemek iş günü: 28
Hesaplanan tazminat tutarı: 9.063,03
Damga vergisi kesintisi: 68.79
Net işçiye ödenecek tazminat tutarı: 8.994,24