Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sirke Formülü

Sirke Formülü

Sirke Formülü hem ekşi hem de asitli olan meyvelerden (Üzüm ve elma meyveleri) hazırlamış olan sirkeler çoğunlukla koruyucu olarak, yemeklerde ve salatalarda tat vermesi için kullanılır, salamura şeklinde hazırlanmaktadır. Sirke genellikle oluşturulmuş olduğu asitli ortama bağlı olarak gıdaların bozulmasında etkili olan mikroorganizmaların çoğalmasını ve büyümesini engelleyerek gıdaların korunmasını sağlamaktadır. Sirkenin formülünde alkol bazı düşük içeceklerin, şarabın veya nişastalı ve şekerli karışımların mayalanması ile oluşmaktadır. Kısacası, sirke formülü asetik asit içeren tamamen sulu olan bir karışımdır. Sirke bakterisi olarak bilinen diğer bir adı da "mycoderma aceti" olan mikroorganizma ile mayalanarak da sirke oluşturulmaktadır. Çünkü sirke bakterisi özellikle alkollü olan her çözelti çok sever ve gelişmeye başlar. Ardından sirke bakterisi hem suya hem de asetik aside kolaylıkla dönüşür. Sirkenin elde edilmesi için mutlaka 3 temel şart hazırlanmalıdır. Bu şartlardan birincisi hava koşuludur, mutlaka ısı derecesinin 20-30 derece arasında sabit sıcaklığın olması sağlanır. İkinci koşul hava ile temasının sağlanması ve üçüncü koşulda ise en önemli olanı sirke hazırlanacak olan ortamda kesinlikle sirke bakterisinin mevcut olmasıdır. Bu ortam hazırlandıktan sonra sirke kolaylıkla yapılabilir.

Sirke Formülü Nasıl Hazırlanır?

  • CH3CH2OH + O2 - CH3COOH + H2O
  • Sirkenin oluşumu bu şekildedir.
  • Sirkenin oluşumu aşamasında tepkime genel olarak 2 aşamada oluşmaktadır. Öncelikle etanol oksitlenir ve ardından asetaldehite dönüşmektedir.
  • CH3CH2OH + 1/2O2 - CH3COH + H2O
  • Sirke formülünde 2. Aşamada ise aldehyd-dehydrogenasa ile kolaylıkla su ve oksitlenerek acetaldehyd troil oluşur.
  • CH3COH + 1/2O2 + H2O - CH3C(OH)3
  • Sirke formülünün oksitlenmesinde 2. Aşamada sirke meydana gelir.
  • CH3C(OH)3 + 1/2O2 - CH3COOH + H2O
Sirke Formülü Nasıl Hazırlanır? Sirke yapımında genellikle fıçılar ya da düşey yüzeyi olan kazanlar kullanılmaktadır. Eğer fıçıların içerisinde sirke hazırlamak istiyorsanız sıcaklık derecesi 8 derece olmalıdır ve 15 litre su ve çok fazla sirke bakterisine ihtiyaç duyulmaktadır. Fıçının içerisinde bulunan bu karışıma her 8 günde bir açılarak 1 litre kadar şarap eklenmelidir. Sirke hazırlanmasında uygulanan bu işlem özellikle fıçıda bulunan deliğin 5 cm'ye kadar altında oluncaya kadar devam edilmelidir. Tam olarak 15 günün sonunda sirke hazır hale gelir. Fıçının içinde yapılan bu işlem sonrasında 10 litre sirke alınır ve yerine yeniden 10 litre kadar şarap ilave edilir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 08:30:24
Sirke Formülü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sirke Formülü Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Sirke Formülü"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yemek Sodası Formülü
Yemek Sodası Formülü
Yemek sodası formülü, yemek sodası olarak bilinen sodyum bikarbonat, beyaz toz, kristal halde bulunan sodyum tuzlarından bir tanesidir. Mutfak hayatımızın içerisinde sürekli kullanmış olduğumuz sodyum bikarbonat hanımlar arasında kabartma tozu olarak...
Permanganat Formülü
Permanganat Formülü
Permanganat Formülü; Kristal yapıda olan tuz koyu menekşe rengine sahiptir. Permanganat klor bileşiğinin potasyum manganat ile tepkimeye girmesi sonucunda elde edilmektedir. Permanganat su ile tepkimeye girerek menekşe rengini vermektedir. Menekşe re...
Basınç Kuvveti Formülü
Basınç Kuvveti Formülü
Basınç kuvveti; basınç; birim yüzeye etki eden dik kuvvetin oluşturduğu etkiye denir.Basıncın formülüBasınç= Kuvvet/ AlanBasınç: P (N/m2) (Pascal) (Pa)Kuvvet: F (Newton) (N)Alan: S (Metrekare) (M2) ve P=F/S şeklinde alınır.Katılarda basınç ve basınç ...
Nişasta Formülü
Nişasta Formülü
Nişasta Formülü; nişasta suda çözünmesi mümkün olmayan karmaşık bir karbonhidrat türüdür. Nişasta beyaz, kokusuz ve tatsız bir toz türüdür. Bitkiler nişastayı fazla olan glikozu depolamak için kullanmaktadırlar. Sanayilerde tutkal, kâğıt ve tekstil i...
İş Formülü
İş Formülü
İş Formülü; iş; bilimsel anlamda cismin bir kuvvetin etkisinde yol alması ya da yer değiştirmesi olayıdır. Yani bir olayın iş olabilmesi için alınması gereken bir yol ve kuvvet gereklidir. İş, skaler bir büyüklüktür.Kuvvet yer değiştirme doğrultusund...
Diyoptri Formülü
Diyoptri Formülü
Diyoptri Formülü, optik biliminde bir aynanın ya da bir merceğin optiksel gücünü yani ışığı kırabilme gücünü bulmaya yarayan formüldür. Aynanın veya merceğin odak mesafesinin tersi şeklinde ifade edilmektedir. Simgesel olarak f: odak mesafesi olursa,...
Şap Formülü
Şap Formülü
Şap formülü; şap çift tuz grubuna giren bileşiklerdir. Şap suda kolaylıkla çözülebilen tatlımsı bir tadı olan bir bileşiktir. Hava ile temasında ise kararır. Şap formülü Me+1Me+3(SO4) subrast2.12H2O şeklindedir. Buradaki Me+1=K+, NH4+, Rb+, Cs+, TI+'...
Kütle Formülü
Kütle Formülü
Kütle formülü, fizik biliminin bir konusudur ve adından da anlaşılacağı gibi cismin kütlesini bulmaya yarar. Öncelikle kütle, değişmeyen madde miktarıdır. Peki bu ne demek? Yani bir cismin sahip olduğu madde miktarının dünyanın her yerinde aynı olmas...
Manganat Formülü
Manganat Formülü
Manganat Formülü; Manganat anyonik bir köktür. Manganatın sembolü (MnO4)-2 şeklindedir ve buradaki - yükü anyon olduğunu gösterir. Manganat katyonlar ile bileşik oluşturma özelliğine sahiptir. Atom numarası 25, sembolü Mn olan bir tane Mangan ya da M...
İtme Formülü
İtme Formülü
İtme formülü; bir cisme uygulanan net kuvvet, cismin hem hızını değiştirir hem de cismin ivmeli harekete etmesini sağlar. Cisme etki eden net kuvvet ve kuvvetin etki etme süresinin çarpımına itme diğer adı impuls denir.İtme formülüİtme= net kuvvet x ...
Kromat Formülü
Kromat Formülü
Kromat Formülü, Kromat, oksijen ile sodyunmdan elde edilen iyonik niteliğe sahip olan inorganik bir bileşiktir. Kromat bileşiğin ayrıca rakromat, disodyum tuzu ve disodyum oksit adları ile de bilinmektedir. Su ile tepkimeye giren kromat iyonlara ayrı...
Nitrür Formülü
Nitrür Formülü
Nitrür Formülü; Nitrür bir azot elementinin (N) anyonik şeklidir. Nitrürün sembolü N-3 şeklinde olur. Buradaki -3 yükü anyon olduğunu gösterir. Nitrür önemli anyonlar arasında yer alır. Nitrür hem katyonlar ile hem de bazı kimyasal kökler ile bileşik...

 

Yemek Sodası Formülü
Permanganat Formülü
Basınç Kuvveti Formülü
Nişasta Formülü
İş Formülü
Diyoptri Formülü
Şap Formülü
Kütle Formülü
Manganat Formülü
İtme Formülü
Kromat Formülü
Nitrür Formülü
Vida Formülü
Açısal Momentum Formülü
Fosfit Formülü
Nişadır Formülü
Sirke Ruhu Formülü
Ağırlık Hesaplama Formülü
Damga Vergisi Hesaplama Formülü
Frekans Formülü
Olasılık Formülleri
Üre Formülü
Azot Formülü
Devirli Ondalık Sayılar Formülü
Glikol Formülü
Bikarbonat Formülü
Dayanıklılık Formülü
Protein Formülü
Newton Formülü
10 Sınıf Fizik Formülleri
Popüler İçerik
Vida Formülü
Vida Formülü
Vida formülü, Bir çoğumuzun fizik derslerinde rastladığı formüllerden birisidir. Vida, silindirik yada konik bir yüzey üzerine eğrisel şekilde açılmış...
Açısal Momentum Formülü
Açısal Momentum Formülü
Açısal Momentum Formülü; Açısal momentum; fizikte bir cismin sahip olduğu dönüş miktarıdır. Açısal momentum, cismin kütlesine, cismin şekline ve cismi...
Fosfit Formülü
Fosfit Formülü
Fosfit formülü, Fosfit bitkiler için büyük önem taşıyan bir bileşiktir. Bitkilerin bir çok hastalığa karşı dirençli hale gelmesini sağlayan bitki kökl...
Nişadır Formülü
Nişadır Formülü
Nişadır Formülü, Nişadır amonyum klorür olarak da bilinir. Nişadır  formülü  NH4Cl olan kimyasal bir bileşendir. Beyaz kristallere sahip, suda yüksek ...
Sirke Ruhu Formülü
Sirke Ruhu Formülü
Sirke ruhu formülünde; asetik asit bulunmaktadır. Asetik asitin %5 sulandırılmış halinden elde edilir. Halk arasında beyaz sirke olarak da bilinir. Si...
Ağırlık Hesaplama Formülü
Ağırlık Hesaplama Formülü
Ağırlık hesaplama formülü bir cismin ağırlığını hesaplamak için kullanılan formüldür. Ağırlını hesaplamak istediğimiz maddenin kütlesini bilmemiz lazı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yemek Sodası Formülü
Permanganat Formülü
Basınç Kuvveti Formülü
Nişasta Formülü
İş Formülü
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024