Nitrür bir azot elementinin (N) anyonik şeklidir. Nitrürün sembolü N-3 şeklinde olur. Buradaki -3 yükü anyon olduğunu gösterir. Nitrür önemli anyonlar arasında yer alır. Nitrür hem katyonlar ile hem de bazı kimyasal kökler ile bileşik ( (NH4)+1 yani amonyum) oluşturabilme özelliğine sahip bir anyondur.
Nitrür Bileşik Formülleri;
Kimyasal bileşik oluşturmada katyonlar ve anyonlar bir araya gelerek bileşik oluştururlar. Katyonun iyon yükü anyonun altına, anyonun iyon yükü ise katyonun altına geçer. Bu esnada yük işaretleri bileşikte gösterilmez yalnızca rakamlar kullanılır.
Nitrürün bazı bileşikleri;
Amonyum nitrür; Amonyum (NH4)+1, nitrür N-3 ve amonyumdaki +1 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü amonyumun altına geçer. Ve (NH4)3N şeklinde bileşik oluşur.
Lityum nitrür; Lityum Li+1, nitrür N-3 ve lityumdaki +1 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü lityuma geçer. Ve Li3N bileşiği oluşur.
Sodyum nitrür; Sodyum Na+1, nitrür N-3 ve sodyumdaki +1 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü sodyuma geçer. Ve Na3N bileşiği oluşur.
Potasyum nitrür; Potasyum K+1, nitrür N-3 ve potasyumdaki +1 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü potasyuma geçer. Ve K3N bileşiği oluşur.
Rubityum nitrür; Rubityum Rb+1, nitrür N-3 ve rubityumdaki +1 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü rubityuma geçer. Ve Rb3N bileşiği oluşur.
Sezyum nitrür; Sezyum Cs+1, nitrür N-3 ve sezyumdaki +1 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü sezyuma geçer. Ve Cs3N bileşiği oluşur.
Berilyum nitrür; Berilyum Be+2, nitrür N-3 ve berilyumdaki +2 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü berilyuma geçer. Ve (Be3)N2 bileşiği oluşur.
Magnezyum nitrür; Magnezyum Mg+2, nitrür N-3 ve magnezyumdaki +2 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü magnezyuma geçer. Ve (Mg3)N2 bileşiği oluşur.
Demir II Nitrür; Demir Fe+2, nitrür N-3 ve demirdeki +2 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü demire geçer. Ve (Fe3)N2 bileşiği oluşur.
Alüminyum nitrür; Alüminyum Al+3, nitrür N-3 ve alüminyumdaki +3 yükü nitrüre, nitrürdeki -3 yükü alüminyuma geçer. Ve AlN bileşiği oluşur.