Etil alkol, kimyasal formülü C2H5OH olan, alkoller arasında en bilinen ve önemli üyesidir. Bu organik bileşik, etan molekülünden bir hidrojen atomunun yerine bir hidroksil grubunun (OH) geçmesiyle oluşur. Etil alkol renksiz, yanıcı ve karakteristik kokulu bir kimyasaldır. Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür ve ayrıca şuruplar, ilaçlar ve çeşitli çözücülerde de yer alır. Etil alkol, şeker içeren tarımsal hammaddelerin fermantasyonu sonucu elde edilir. Tamamen parçalandığında, 100 gram fruktozdan yaklaşık 51,1 gram etil alkol ve 48,9 gram karbondioksit üretir. Endüstriyel etil alkol genellikle denatüre edilir; bu, içildiğinde zararlı etkilere yol açan maddeler içerdiği anlamına gelir. Bu maddeler arasında piridin ve metanol bulunur. Etil Alkol Özellikleri
Etil Alkol Fermantasyonu Hans Buchner ve Eduard Buchner adlı bilim insanları, etil alkol fermantasyonu üzerine önemli çalışmalar yapmışlardır. Meyveleri reçel halinde sakaroz içinde saklamayı düşünmüşler ve daha sonra sakarozu meyve özleri içine ilave etmişlerdir. Bu süreçte sakaroz etanole dönüşmüştür. Bu dönüşüm tamamen rastlantısal olarak keşfedilmiştir. O günden bu yana, fermantasyonun sadece canlı organizmaların mekanizmaları ile oluştuğu düşünülmekteydi. Ancak, 1907 yılında Eduard Buchner, fermantasyonun cansız hücrelerde de oluşabileceğini ortaya koymuştur. Etil Alkolün Kullanım Alanları
|