Sülfürik asit formülü, çok güçlü ve aşındırma özelliğine sahip sülfirik asit canlı dokular dahil olmak üzere metal, taş, kaya gibi aşındırılması zor olan şeyler üzerinde bile güçlü etki yaratabilmektedir. Keskin bir kokuya sahip olan
sülfirik asit formülü, su ve diğer pek çok madde de çözünme özelliğine sahiptir.
Sülfirik asit formülü günlük hayatta en bilindik şekilde lavabo açıcı olarak kullanılmaktadır. Güçlü bir mineral asit olma özelliğine sahip olan
sülfirik asit formülü, zaç yağı yada zaç asidi olarak da bilinmektedir. Sanayide oldukça fazla kullanılan bir asittir. 10.5 derece de donma özelliğine sahip olan sülfirik asit, 315-318 derece aralığında da kaynama özelliğine sahiptir. Yağa benzeyen renksiz, kokulu bir sıvıdır.
Sülfirik asit formülü
Sülfirik asit formülü H2SO4 olarak bilinir. Suda çözünebilme özelliğine sahip olan sülfirik asit formülü su ile reaksiyona girdiğinde ortaya çok büyük bir ısı çıkar. Kesinlikle sülfirik asit üzerine su direkt olarak dökülmemelidir. Su üzerine yavaş yavaş sülfirik asit ilave edilmelidir. Aksi takdirde ekzotermik bir reaksiyon ile su buharlaşır ve suyun içinden çıkmak isteyen sülfirik asit etrafa sıçramalar yapabilir. Su üzerine ufak miktarlarda sülfirik asit eklemek kimya dilinde asiti boğmak anlamında kullanılır.
Sülfirik asit formülü pek çok endüstriyel işlemde dehidrasyon olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı bir ülkede ki sülfirik asit üretimi o ülkenin kimya endüstrisindeki refah seviyesini göstermektedir.
Sülfirik asit formülünün başlıca kullanım alanları, gübre, sülfat, selofon, rayon, deterjan, boya maddeleri, nitrik asit, patlayıcı maddeler, kauçuk, böcek ve sinek öldürücüler, borik asit, alkol ve ayrıca petrol rafinerisi, atık su işleme ve akülerde kullanılır.
Sülfirik asit kurutma özelliğine de sahip olması sebebi ile havanın nemini alma yada şeker ve nişastada oluşan nemi yok etme özellikleri itibari ile de kullanılır.
Sülfirik asit formülü herhangi bir baz ile reaksiyona girdiğinde o reaksiyona denk gelen tuzu oluşturur. Sülfirik asit formülü zayıf asitleri tuzlarından sentezlemek için de kullanılır. Seyreltilmiş haldeki sülfirik asit çözeltileri, hangi metal ile reaksiyona girdi ise o metale karşılık gelen metal sülfatı oluşturur. En çok çinko, demir ve nikel gibi metallerle reaksiyona girer.
Sülfirik asit insan sağlığı için oldukça tehlikeli bir asit olup solunma durumunda ciddi bir yanık şeklinde solunum sistemine ağır zarar verebilmektedir. Vücut, cilt derisi, ve göz gibi organlarda tamiri imkansız hasarlara sebep olabilmektedir. Sülfirik asit formülü cilt ile temas halinde kesinlikle su ile yıkanmaya çalışılmamalıdır. Yapılması gereken şey seyreltik bir baz ile temizlenmesidir.