Yemek Tuzu Formülü

Yemek tuzu formülü, Kimyada sodyum klorür formülü NaCI olarak geçmektedir ve beyaz kristal yapılı bir bileşikten oluşmaktadır. Tüm canlıların besin kaynaklarından biri olan tuz, ticari olarak da önemli bir maddedir. Dünyanın her yerinde yemek tuzu tarih boyunca önemli bir ihtiyaç maddesi oluştur. Eski yıllarda tuz ilk önce bazı besin maddelerini saklamak için kullanılmıştır.
Özellikle et ve balık gibi besinleri tuzlayıp kurutarak uzun süre saklanarak, bozulması engellenmiştir. Besin maddesi olması dışında tuz; aynı zamanda dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerinde ve kimya sektöründe çok fazla kullanılmaktadır.

Yemek tuzu doğada, kurumuş iç deniz yataklarında, kaya tuzu şeklinde ve denizlerde çözünmüş halde bulunmaktadır. Ayrıca henüz günümüzde kurumamış tuz gölleri de bulunmaktadır. Ülkemizde İç Anadolu Bölgesinde Tuz Gölü ve Amerika'da bulunan bazı göller bu göller arasında bulunmaktadır.

Yemek tuzu formülünü elde etme yöntemleri nelerdir?


Yemek tuzu üretimi tüm mineral çıkarma yöntemleri arasında en kolay ve basit olanıdır. İlk tuz üretimi ilk kez Romanya'da yapılmıştır. Tuz elde etme yöntemlerinden biri olan ve en yaygın olanı tuzlu olan göletlerde tuzlu suyun buharlaştırma sistemidir. Buharlaştırma yöntemi en çok kurak ve sıcak bölgelerde yapılmaktadır. Yeni elde edilmiş bu tür tuzlarda, tuz seven bazı canlılar bulunmaktadır. Bu canlılar konserve yapımında bazı yiyeceklerin bozulmasına neden olabilmektedir.

Yemek tuzu formülü, NaCI deniz suyundan %96 saflıkta elde edilmektedir. Elde edilmesi ise şu şekilde yapılmaktadır; deniz suyu geniş yüzeyli büyük alanlara alınmaktadır. Daha sonra suyun yavaş yavaş buharlaştırılması sağlanır. Bu şekilde yemek tuzu formülü, NaCI yani sodyum klorür kristallenmiş olur.

Kaya tuzundan da yemek tuzu elde edilmektedir. Kaya tuzu, içerdiği safsızlıklardan kaynaklı olarak saydam, yarı saydam, beyaz, turuncu, pembe ve kahverengi renkli olabilir. Kaya tuzu, bulunduğu yataklarda yer altına açılan galeriler açarak parçalar halinde çıkarılmaktadır. Bu bulamaçlar daha sonra kristal hale gelmesi için tava ve vakum yöntemleri kullanılmaktadır.

Tava yöntemi; tahta kapta dinlendirilen tuzlu su içerisine magnezyum sülfatı çöktürmek için çok az kireç atılmaktadır. Daha sonra tava adı verilen buharlaştırma kabına alınır. Bu kap 80 ila 100 metre kare bir alana sahip olup, ocağın sıcak gazları ile daha sonra ısıtılır. Isıtıldıktan sonra ilk önce magnezyum sülfat çöker ve alınır, daha sonra tuz çöker ve alınır.

Vakum yöntemi; vakum pompaları yardımı ile tuzlu su buharlaştırılarak elde edilmektedir.

Yemek Tuzu özellikleri nelerdir?


Yemek tuzu formülü; NaCI'dir. Suda çok iyi çözünmektedir. Aynı zamanda çözeltisi elektriği çok iyi iletmektedir. Kısa zamanda erir ve yüksek kaynama noktasına sahiptir. Eski yıllardan itibaren besinleri korumak amacı ile kullanılmıştır. Hatta bazı ülkelerde çalışanların maaşları tuz kayaları ile ödenmiştir.

21.01.2024 13:16:51
Yemek Tuzu Formülü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yemek Tuzu Formülü Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yemek Tuzu Formülü"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yemek Sodası Formülü

Yemek sodası formülü, yemek sodası olarak bilinen sodyum bikarbonat, beyaz toz, kristal halde bulunan sodyum tuzlarından bir tanesidir. Mutfak hayatımız...
Devamını Oku

Permanganat Formülü

Permanganat Formülü; Kristal yapıda olan tuz koyu menekşe rengine sahiptir. Permanganat klor bileşiğinin potasyum manganat ile tepkimeye girmesi sonucunda el...
Devamını Oku

Basınç Kuvveti Formülü

Basınç kuvveti; basınç; birim yüzeye etki eden dik kuvvetin oluşturduğu etkiye denir.Basıncın formülüBası...
Devamını Oku

Nişasta Formülü

Nişasta Formülü; nişasta suda çözünmesi mümkün olmayan karmaşık bir karbonhidrat türüdür. Nişasta beyaz, kokusuz ve tatsız bir toz türüdür. Bitkiler nişastay...
Devamını Oku

İş Formülü

İş Formülü; iş; bilimsel anlamda cismin bir kuvvetin etkisinde yol alması ya da yer değiştirmesi olayıdır. Yani bir olayın iş olabilmesi için alınması g...
Devamını Oku

Diyoptri Formülü

Diyoptri Formülü, optik biliminde bir aynanın ya da bir merceğin optiksel gücünü yani ışığı kırabilme gücünü bulmaya yarayan formüldür. Aynanın veya merceğin...
Devamını Oku

Şap Formülü

Şap formülü; şap çift tuz grubuna giren bileşiklerdir. Şap suda kolaylıkla çözülebilen tatlımsı bir tadı olan bir bileşiktir. Hava ile temasında ise kararır....
Devamını Oku

Kütle Formülü

Kütle formülü, fizik biliminin bir konusudur ve adından da anlaşılacağı gibi cismin kütlesini bulmaya yarar. Öncelikle kütle, değişmeyen madde miktarıdır. Pe...
Devamını Oku

Manganat Formülü

Manganat Formülü; Manganat anyonik bir köktür. Manganatın sembolü (MnO4)-2 şeklindedir ve buradaki - yükü anyon olduğunu gösterir. Manganat katyonlar ile bil...
Devamını Oku

İtme Formülü

İtme formülü; bir cisme uygulanan net kuvvet, cismin hem hızını değiştirir hem de cismin ivmeli harekete etmesini sağlar. Cisme etki eden net kuvvet ve kuvve...
Devamını Oku

Kromat Formülü

Kromat Formülü, Kromat, oksijen ile sodyunmdan elde edilen iyonik niteliğe sahip olan inorganik bir bileşiktir. Kromat bileşiğin ayrıca rakromat, disodyum tu...
Devamını Oku

Nitrür Formülü

Nitrür Formülü; Nitrür bir azot elementinin (N) anyonik şeklidir. Nitrürün sembolü N-3 şeklinde olur. Buradaki -3 yükü anyon olduğunu gösterir. Nitrür önemli...
Devamını Oku

Vida Formülü

Vida formülü, Bir çoğumuzun fizik derslerinde rastladığı formüllerden birisidir. Vida, silindirik ya da konik bir yüzey üzerine eğrisel şekilde açılmış olan ...
Devamını Oku

Açısal Momentum Formülü

Açısal Momentum Formülü; Açısal momentum; fizikte bir cismin sahip olduğu dönüş miktarıdır. Açısal momentum, cismin kütlesine, cismin şekline ve cismin hızın...
Devamını Oku

Fosfit Formülü

Fosfit formülü, Fosfit bitkiler için büyük önem taşıyan bir bileşiktir. Bitkilerin birçok hastalığa karşı dirençli hale gelmesini sağlayan bitki köklerine da...
Devamını Oku

Nişadır Formülü

Nişadır Formülü, Nişadıramonyum klorür olarak da bilinir. Nişadır formülü NH4Cl olan kimyasal bir bileşendir. Beyaz kristallere sahip, suda yüksek ora...
Devamını Oku

Sirke Ruhu Formülü

Sirke ruhu formülünde; asetik asit bulunmaktadır. Asetik asidin %5 sulandırılmış halinden elde edilir. Halk arasında beyaz sirke olarak da bilinir. Sirke ruh...
Devamını Oku

Ağırlık Hesaplama Formülü

Ağırlık hesaplama formülü bir cismin ağırlığını hesaplamak için kullanılan formüldür. Ağırlını hesaplamak istediğimiz maddenin kütlesini bilmemiz lazım. Kütl...
Devamını Oku

Damga Vergisi Hesaplama Formülü

Damga vergisi hesaplama formülü, Temel olarak matematikteki yüzde alma formülüne dayanmaktadır. Ülkemizde damga vergisi hesaplama işlemleri 488 sayılı Damga ...
Devamını Oku

Frekans Formülü

Frekans formülü, frekans SI birimine göre Hertz yani Hz. İle gösterilir. Bir olayın zaman içerisinde genel olarak 1 saniyelik süreyle kaç kez tekrarlandığını...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yemek Sodası Formülü
Permanganat Formülü
Basınç Kuvveti Formülü
Nişasta Formülü
İş Formülü
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024