Sirke Formülü

Sirke Formülü hem ekşi hem de asitli olan meyvelerden (Üzüm ve elma meyveleri) hazırlamış olan sirkeler çoğunlukla koruyucu olarak, yemeklerde ve salatalarda tat vermesi için kullanılır, salamura şeklinde hazırlanmaktadır. Sirke genellikle oluşturulmuş olduğu asitli ortama bağlı olarak gıdaların bozulmasında etkili olan mikroorganizmaların çoğalmasını ve büyümesini engelleyerek gıdaların korunmasını sağlamaktadır.
Sirkenin formülünde alkol bazı düşük içeceklerin, şarabın veya nişastalı ve şekerli karışımların mayalanması ile oluşmaktadır. Kısacası, sirke formülü asetik asit içeren tamamen sulu olan bir karışımdır. Sirke bakterisi olarak bilinen diğer bir adı da "mycoderma aceti" olan mikroorganizma ile mayalanarak da sirke oluşturulmaktadır. Çünkü sirke bakterisi özellikle alkollü olan her çözelti çok sever ve gelişmeye başlar. Ardından sirke bakterisi hem suya hem de asetik aside kolaylıkla dönüşür. Sirkenin elde edilmesi için mutlaka 3 temel şart hazırlanmalıdır. Bu şartlardan birincisi hava koşuludur, mutlaka ısı derecesinin 20-30 derece arasında sabit sıcaklığın olması sağlanır. İkinci koşul hava ile temasının sağlanması ve üçüncü koşulda ise en önemli olanı sirke hazırlanacak olan ortamda kesinlikle sirke bakterisinin mevcut olmasıdır. Bu ortam hazırlandıktan sonra sirke kolaylıkla yapılabilir.

Sirke Formülü Nasıl Hazırlanır?

  • CH3CH2OH + O2 - CH3COOH + H2O
  • Sirkenin oluşumu bu şekildedir.
  • Sirkenin oluşumu aşamasında tepkime genel olarak 2 aşamada oluşmaktadır.
    Öncelikle etanol oksitlenir ve ardından asetaldehite dönüşmektedir.
  • CH3CH2OH + 1/2O2 - CH3COH + H2O
  • Sirke formülünde 2. Aşamada ise aldehyd-dehydrogenasa ile kolaylıkla su ve oksitlenerek acetaldehyd troil oluşur.
  • CH3COH + 1/2O2 + H2O - CH3C(OH)3
  • Sirke formülünün oksitlenmesinde 2. Aşamada sirke meydana gelir.
  • CH3C(OH)3 + 1/2O2 - CH3COOH + H2O
Sirke Formülü Nasıl Hazırlanır? Sirke yapımında genellikle fıçılar ya da düşey yüzeyi olan kazanlar kullanılmaktadır. Eğer fıçıların içerisinde sirke hazırlamak istiyorsanız sıcaklık derecesi 8 derece olmalıdır ve 15 litre su ve çok fazla sirke bakterisine ihtiyaç duyulmaktadır. Fıçının içerisinde bulunan bu karışıma her 8 günde bir açılarak 1 litre kadar şarap eklenmelidir. Sirke hazırlanmasında uygulanan bu işlem özellikle fıçıda bulunan deliğin 5 cm'ye kadar altında oluncaya kadar devam edilmelidir. Tam olarak 15 günün sonunda sirke hazır hale gelir. Fıçının içinde yapılan bu işlem sonrasında 10 litre sirke alınır ve yerine yeniden 10 litre kadar şarap ilave edilir.
19.01.2024 08:30:24
Sirke Formülü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sirke Formülü Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sirke Formülü"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yemek Sodası Formülü

Yemek sodası formülü, yemek sodası olarak bilinen sodyum bikarbonat, beyaz toz, kristal halde bulunan sodyum tuzlarından bir tanesidir. Mutfak hayatımız...
Devamını Oku

Permanganat Formülü

Permanganat Formülü; Kristal yapıda olan tuz koyu menekşe rengine sahiptir. Permanganat klor bileşiğinin potasyum manganat ile tepkimeye girmesi sonucunda el...
Devamını Oku

Basınç Kuvveti Formülü

Basınç kuvveti; basınç; birim yüzeye etki eden dik kuvvetin oluşturduğu etkiye denir.Basıncın formülüBası...
Devamını Oku

Nişasta Formülü

Nişasta Formülü; nişasta suda çözünmesi mümkün olmayan karmaşık bir karbonhidrat türüdür. Nişasta beyaz, kokusuz ve tatsız bir toz türüdür. Bitkiler nişastay...
Devamını Oku

İş Formülü

İş Formülü; iş; bilimsel anlamda cismin bir kuvvetin etkisinde yol alması ya da yer değiştirmesi olayıdır. Yani bir olayın iş olabilmesi için alınması g...
Devamını Oku

Diyoptri Formülü

Diyoptri Formülü, optik biliminde bir aynanın ya da bir merceğin optiksel gücünü yani ışığı kırabilme gücünü bulmaya yarayan formüldür. Aynanın veya merceğin...
Devamını Oku

Şap Formülü

Şap formülü; şap çift tuz grubuna giren bileşiklerdir. Şap suda kolaylıkla çözülebilen tatlımsı bir tadı olan bir bileşiktir. Hava ile temasında ise kararır....
Devamını Oku

Kütle Formülü

Kütle formülü, fizik biliminin bir konusudur ve adından da anlaşılacağı gibi cismin kütlesini bulmaya yarar. Öncelikle kütle, değişmeyen madde miktarıdır. Pe...
Devamını Oku

Manganat Formülü

Manganat Formülü; Manganat anyonik bir köktür. Manganatın sembolü (MnO4)-2 şeklindedir ve buradaki - yükü anyon olduğunu gösterir. Manganat katyonlar ile bil...
Devamını Oku

İtme Formülü

İtme formülü; bir cisme uygulanan net kuvvet, cismin hem hızını değiştirir hem de cismin ivmeli harekete etmesini sağlar. Cisme etki eden net kuvvet ve kuvve...
Devamını Oku

Kromat Formülü

Kromat Formülü, Kromat, oksijen ile sodyunmdan elde edilen iyonik niteliğe sahip olan inorganik bir bileşiktir. Kromat bileşiğin ayrıca rakromat, disodyum tu...
Devamını Oku

Nitrür Formülü

Nitrür Formülü; Nitrür bir azot elementinin (N) anyonik şeklidir. Nitrürün sembolü N-3 şeklinde olur. Buradaki -3 yükü anyon olduğunu gösterir. Nitrür önemli...
Devamını Oku

Vida Formülü

Vida formülü, Bir çoğumuzun fizik derslerinde rastladığı formüllerden birisidir. Vida, silindirik ya da konik bir yüzey üzerine eğrisel şekilde açılmış olan ...
Devamını Oku

Açısal Momentum Formülü

Açısal Momentum Formülü; Açısal momentum; fizikte bir cismin sahip olduğu dönüş miktarıdır. Açısal momentum, cismin kütlesine, cismin şekline ve cismin hızın...
Devamını Oku

Fosfit Formülü

Fosfit formülü, Fosfit bitkiler için büyük önem taşıyan bir bileşiktir. Bitkilerin birçok hastalığa karşı dirençli hale gelmesini sağlayan bitki köklerine da...
Devamını Oku

Nişadır Formülü

Nişadır Formülü, Nişadıramonyum klorür olarak da bilinir. Nişadır formülü NH4Cl olan kimyasal bir bileşendir. Beyaz kristallere sahip, suda yüksek ora...
Devamını Oku

Sirke Ruhu Formülü

Sirke ruhu formülünde; asetik asit bulunmaktadır. Asetik asidin %5 sulandırılmış halinden elde edilir. Halk arasında beyaz sirke olarak da bilinir. Sirke ruh...
Devamını Oku

Ağırlık Hesaplama Formülü

Ağırlık hesaplama formülü bir cismin ağırlığını hesaplamak için kullanılan formüldür. Ağırlını hesaplamak istediğimiz maddenin kütlesini bilmemiz lazım. Kütl...
Devamını Oku

Damga Vergisi Hesaplama Formülü

Damga vergisi hesaplama formülü, Temel olarak matematikteki yüzde alma formülüne dayanmaktadır. Ülkemizde damga vergisi hesaplama işlemleri 488 sayılı Damga ...
Devamını Oku

Frekans Formülü

Frekans formülü, frekans SI birimine göre Hertz yani Hz. İle gösterilir. Bir olayın zaman içerisinde genel olarak 1 saniyelik süreyle kaç kez tekrarlandığını...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yemek Sodası Formülü
Permanganat Formülü
Basınç Kuvveti Formülü
Nişasta Formülü
İş Formülü
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024