{ "title": "Yemek Tuzu Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Yemek-Tuzu-Formulu-71.jpg", "date": "21.01.2024 13:16:51", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Yemek tuzu formülü, Kimyada sodyum klorür formülü NaCI olarak geçmektedir ve beyaz kristal yapılı bir bileşikten oluşmaktadır. Tüm canlıların besin kaynaklarından biri olan tuz, ticari olarak da önemli bir maddedir. Dünyanın her yerinde yemek tuzu tarih boyunca önemli bir ihtiyaç maddesi oluştur. Eski yıllarda tuz ilk önce bazı besin maddelerini saklamak için kullanılmıştır. Özellikle et ve balık gibi besinleri tuzlayıp kurutarak uzun süre saklanarak, bozulması engellenmiştir. Besin maddesi olması dışında tuz; aynı zamanda dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerinde ve kimya sektöründe çok fazla kullanılmaktadır.

Yemek tuzu doğada, kurumuş iç deniz yataklarında, kaya tuzu şeklinde ve denizlerde çözünmüş halde bulunmaktadır. Ayrıca henüz günümüzde kurumamış tuz gölleri de bulunmaktadır. Ülkemizde İç Anadolu Bölgesinde Tuz Gölü ve Amerika'da bulunan bazı göller bu göller arasında bulunmaktadır.

Yemek tuzu formülünü elde etme yöntemleri nelerdir?

Yemek tuzu üretimi tüm mineral çıkarma yöntemleri arasında en kolay ve basit olanıdır. İlk tuz üretimi ilk kez Romanya'da yapılmıştır. Tuz elde etme yöntemlerinden biri olan ve en yaygın olanı tuzlu olan göletlerde tuzlu suyun buharlaştırma sistemidir. Buharlaştırma yöntemi en çok kurak ve sıcak bölgelerde yapılmaktadır. Yeni elde edilmiş bu tür tuzlarda, tuz seven bazı canlılar bulunmaktadır. Bu canlılar konserve yapımında bazı yiyeceklerin bozulmasına neden olabilmektedir.

Yemek tuzu formülü, NaCI deniz suyundan %96 saflıkta elde edilmektedir. Elde edilmesi ise şu şekilde yapılmaktadır; deniz suyu geniş yüzeyli büyük alanlara alınmaktadır. Daha sonra suyun yavaş yavaş buharlaştırılması sağlanır. Bu şekilde yemek tuzu formülü, NaCI yani sodyum klorür kristallenmiş olur.

Kaya tuzundan da yemek tuzu elde edilmektedir. Kaya tuzu, içerdiği safsızlıklardan kaynaklı olarak saydam, yarı saydam, beyaz, turuncu, pembe ve kahverengi renkli olabilir. Kaya tuzu, bulunduğu yataklarda yer altına açılan galeriler açarak parçalar halinde çıkarılmaktadır. Bu bulamaçlar daha sonra kristal hale gelmesi için tava ve vakum yöntemleri kullanılmaktadır.

Tava yöntemi; tahta kapta dinlendirilen tuzlu su içerisine magnezyum sülfatı çöktürmek için çok az kireç atılmaktadır. Daha sonra tava adı verilen buharlaştırma kabına alınır. Bu kap 80 ila 100 metre kare bir alana sahip olup, ocağın sıcak gazları ile daha sonra ısıtılır. Isıtıldıktan sonra ilk önce magnezyum sülfat çöker ve alınır, daha sonra tuz çöker ve alınır.

Vakum yöntemi; vakum pompaları yardımı ile tuzlu su buharlaştırılarak elde edilmektedir.

Yemek Tuzu özellikleri nelerdir?

Yemek tuzu formülü; NaCI'dir. Suda çok iyi çözünmektedir. Aynı zamanda çözeltisi elektriği çok iyi iletmektedir. Kısa zamanda erir ve yüksek kaynama noktasına sahiptir. Eski yıllardan itibaren besinleri korumak amacı ile kullanılmıştır. Hatta bazı ülkelerde çalışanların maaşları tuz kayaları ile ödenmiştir.

" } ] }