{ "title": "Yakıt Hesaplama Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Yakit-Hesaplama-Formulu-42.JPG", "date": "19.01.2024 07:18:18", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Yakıt Hesaplama Formülü, denildiği zaman, otomobillerin kilometre başına parasal olarak ne kadar yaktığı (Ne kadar harcadığı) akla gelmektedir ya da ne kadar yakıtla kaç km yol yaptığının hesaplaması gelmektedir. Bu şekilde yapılan bir hesaplamayla, bir otomobilin ne kadar yakıt yakarak kaç km gittiği ve km başına kaç lira yaptığı hesaplanır.

Yakıt Hesaplama Formülü Uygulanışı

Bu formülün uygulanmasında aracın markası, modeli, yaşı yakıtın benzin ya da fuel oil olması fark etmemektedir. Yakıt hesaplama formülü şu şekilde uygulanır. Benzinli ya da mazot tankı bulunan aracın yakıt tankı full olarak doldurulur. Alınan yakıt miktarı kaç litre ise bir yere not düşülür. Aracın anlık kilometre sayacı sıfırlanır. Bu full edilen yakıtla gidilecek yol yapılır. Mesela 50 km yol gidilir. Yakıt hesaplama formülünde şehir içi ve şehir dışı yolculukları ayrı hesaplamak gerekir. Çünkü şehir içindeki sürekli durup kalkmalar yüzünden yakıtı fazla, şehir dışındaki uzun yol sürüşleri yakıtı az yakmaktadır. Biz şehir dışı sürüşler için yapacağız. Yolculuğun sonunda tekrar benzin istasyonuna gidilip, aracın tankı tekrar full doldurulur. Daha önce not ettiğimiz litreden, sonra aldığımız litre düşülür. Aradaki fark 50 km yolda aracın ne kadar yaktığını litre bazında gösterir. Söz gelimi daha önce depoyu full etmek için 20 litre yakıt alındığını, şu anki yakıt alımı ise 3 litre ise aracımız şehir dışı kullanımda 50 km'de 3 litre yakmış diyebiliriz. Kilometre başına ise 0,06 litre yakıt yakmıştır. Buradan aracımızın km başına kaç lira yaktığını bulmak için 3 litre yakıta verdiğimiz parayı, yapılan kilometreye bölecek olursak bulabiliriz. Buna örnek vermek gerekirse, 3 litre yakıt için 15 tl ödediğimizi varsayalım, yani 50 km yol için 15 liralık yakıt tüketmişiz, 15 lirayı 50 kilometreye bölecek olursak 15/50 0,30 tl yani aracımız kilometre başına 30 kuruş yakmıştır diyebiliriz.

Yakıt Hesaplama Formülünün LPG İçin Uygulanışı: LPG yakıtlı araçlarda ise yakıt deposu tam olarak bitirilip, benzine geçilip, bir miktar LPG gaz alınır, bu alınan LPG bitip, benzin yakıtına geçene kadar gidilir. Tekrar alınan LPG litresi, gidilen km'ye bölünür.

Araç deposundaki şamandıra ve göstergeye güvenip, yakıt hesaplama formülünün uygulaması doğru çıkmayabilir. Yol ve hava durumu, sürüş tarzı, aracın o anki toplam ağırlığı aracın yakıt sarfiyatını olumlu ve olumsuz alarak etkilemektedir.
" } ] }