{ "title": "Vida Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Vida-Formulu-91.JPG", "date": "22.01.2024 01:10:14", "author": "Sema KÜÇÜK", "article": [ { "article": "Vida formülü, Bir çoğumuzun fizik derslerinde rastladığı formüllerden birisidir. Vida, silindirik ya da konik bir yüzey üzerine eğrisel şekilde açılmış olan oluktur diyebiliriz. Bu eğrisel oluklar silindir parça içerisine ya da dışına açılabilmektedir. Silindir içine açılan vidalara somun vidalar, silindir vida dışına açılabilen vidalara cıvata denir. Vida aynı zamanda iki yüzeyi birleştiren ve en çok kullanılan basit makineler arasında yerini alır. Vidalarda iki diş arasındaki uzaklığa vida atımı denir. Vidayı bir yüzeye vidalamak ya da monte etmek için tornavida denilen bir alet kullanılır.

Vida Formülü

Vida başı bir tam döndüğünde vida, vida adımı kadar yol alır. N kez döndürülür ise N*a kadar yol alır. Vidayı döndürmek için uygulanan kuvvet yani F kuvvetinin yaptığı iş, vidaya girdiği andaki R direngen kuvvetinin yaptığı işe eşittir. F*2*pi*r=R*adır. Yani; Kuvvet* Kuvvet yolu=Yük*Yük yolu na eşittir diyebiliriz. Vidanın baş kısmı daire şeklinde olduğu için bir tur yaptığında kuvvet yolu dairenin 2*pi*r çevre uzunluğu kadar olur.

F: Uygulanan Kuvvet.

R: Zeminin direngen kuvveti.

R: Vida başının yarıçapı.

A: Vida adımı.

N: Dönme sayısı.

H: Girme sayısı (H= N*a), girme sayısı (H) N ile a'ya bağlıdır. F, P ya da r'ye bağlı değildir.

Vida Formülü Tarihçesi

Vida formülünün bulunma tarihçesi çok uzun yıllar öncesine dayanmaktadır. Milattan önce 300'lü yıllarda Tarentum adındaki bilim adamı vida formülü hakkında birçok araştırmada bulunmuştur. Yine aynı yıllarda Tarentum ile Arşimet de vida formülü hakkında araştırmalar yapmıştır. Arşimet bir vida prensibi geliştirmiştir ve bu vida prensibini suyu yükseltmek içi kullanılan cihazlar oluşturmak için kullanmıştır.

Vida Formülü Kapsamındaki Vida Türleri

Vida formülü kapsamında birçok vida türü vardır. Bunlardan en çok bilinenleri; boru, somun, civata, pnomatik ve hidrolik vidalardır. Bu vida türleri kullanıldıkları yere göre farklılık gösterirler. Ayrıca kullanılacak yerine göre siyah mı, galvanizli mi ya da paslanmaz mı olacağı da değişir. Vidalar döndürme yönüne göre de değişir. Sağ helis veya sol helis olarak vidalar tanımlanır.
" } ] }