{ "title": "Üre Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Ure-Formulu-97.png", "date": "19.01.2024 18:08:12", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Üre Formülü: organik bir bileşik olup Latince adı Urea Pura'dır, Üre Formülü H2N-CO-NH2'dir. Aynı zamanda karbamid olarak da bilinir. Üre ilk defa 1773 yılında rouelle tarafından idrarda bulunmuştur. 1821 yılında prontl tarafından idrardan ayrışımı yapılan üre, 1828'de ilk olarak woehler amonyak ve siyanik asitten sentez yoluyla üretmiştir. Bu sentezleme inorganik kimyasal bileşiklerden organik bileşik elde edilen ilk sentez olmasından dolayı önem taşır. 1870 yılından itibaren, üre, amonyum karbamatın ısıtılması yoluyla elde edilmektedir.

Üre Formülünün Elde Edilişi

Üre Amonyum karbonatın 150-200 dereceye değin ısıtılarak teknik bir metot kullanılarak elde edilir. Üre formülü Wöhler sentez metodu şeklinde bilinen reaksiyonda; önce KCN ile PbO2'dan oluşan karışım ısıtılır, KCNO üretilir. KCNO'nun amonyum sülfatlı yöntemi kullanılarak hazırlanan amonyum siyanatın ısıtılmasıyla üre üretilir. Üre formülü 132 derecede eriyen rombik prizmalar ya da iğne gibi rengi olmayan kristaller görülür. Ürenin çözünürlüğü su ve alkolde iyidir. Eter, etil asetat veya Kloroformda çözünmez. Üre formülü, 132 derecenin üzerinde amonyak ve siyanür asidi vb. Benzeri ürünler vermesi ile bozunur. Sodyum hipoklorit, nitrik asit veya sodyum hipobromit tarzında bileşiklerin gösterdiği etkiyle azot, su ve karbondiokside ayrışım gösterir. Seyreltik asit ya da alkali elementleriyle ısıtıldığı zaman amonyak ve karbondioksit şeklinde bozunur.

Üre Formülünün Fizyolojik Önemi

Fizyolojik öneme sahip olan Üre formülü, bir bileşiktir. Memeli canlıların bedeninde proteinin yakılması ile oluşan amonyak, karaciğerde ise karbondioksitle üreye dönüşmektedir. Burada kana geçen üre, daha sonra idrarla yoluyla dışarı atılır. Üre bundan ayrı olarak ter, süt ve göz yaşında çok az bulunur. Erişkin bir kişi günde 25-30 gram civarında üreyi yoluyla dışarı atar. Bir İnsanın kanında bulunan üre miktarı normalde yüzde 50 mg kadardır. Yüzde 50 mg'ın üstü ise anormaldir. İnsan bedeni yaşlandığı zaman, böbreğin üreyi dışarı atma yeteneği her geçen yıl bir miktar daha azalır. İnsanın 40 yaşından itibaren, her sene böbreğin üreyi süzmesi yüzde %1 oranı civarında azalır. Bundan dolayı 75-80 yaşında bir insanda kanda bulunan üre miktarı oranının %65–75 mg olması normal kabul edilir. Kanda bulunan ürenin olması gerekenden az olması halinde üremi oluşur.

Üre Formülü ile Kullanılan Yerler

Üre formülü ile bu şekilde en fazla gübre ile hayvan yemi şeklinde üretim yapılıp, ayrıca üre ile ilaç ve plastik imalinde de yararlanılır. Üre, asit ve tuzlarla bir grup katılım bileşikleri, kimi asitlerle kondensasyon ürünleri ya da üreidi verir. Üre, naftalinin türevleri ile verilen bileşikleri terapi için kullanılır. Aynı zamanda boya üretim sanayinde de kullanılan üre bunun gibi bitkiler içinde bir besin kaynağıdır. Nitrik asitle yaptığı bileşimde gübre ve patlayıcı olarak kullanılan üre, nitrat isimli bir tuz meydana getirir.
" } ] }