{ "title": "Sodyum Fosfat Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Sodyum-Fosfat-Formulu-88.png", "date": "20.01.2024 10:12:25", "author": "Samet Bozkurt", "article": [ { "article": "
Sodyum Fosfat Formülü, Sodyumun sembolü Na'dır. Atom numarası 11, atom ağırlığı 22,99 g olan gümüşümsü beyaz renkte bulunan alkali bir metaldir. Erime derecesi ise 97 derece olarak ölçülmüştür. Denizde ve kaya tuzunda iyon olarak çok yaygın bulunan yumuşak bir elementtir. Bu element eczacılıkta kullanılan fosforik asidin ayrılışından oluşan sodyumlu tuzudur. Vücudun dengeleyicisi olarak bilinir. Örnek olarak en çok da asit baz dengesini düzenler. Vücut susuzluk çekmesin diye vücudun su tutmasını sağlayan baş faktör sodyum fosfattır. Bu element kasların kasılmasını sağlar ve vücutta terleme yolu ile ya da idrar ile vücuttan sodyum'un atılmasını da sağlayarak yeniden tüketilmesini sağlar.

Sodyum Fosfat Çeşitleri

Sodyum fosfat 3 çeşit olarak karşımıza çıkar. Tri sodyum fosfat, di sodyum fosfat, mono sodyum fosfat. Birbirine benzeyen yapıda olsalar da işlev ve görevleri gereği birbirinin farkını ortaya çıkarır.

Tri sodyum fosfat: Kimyasal sembolü Na3PO4'tür. Beyaz kristal bir yapıda olan bileşendir. Toz şeklinde işlev görür. Kireç önleme, detarjan karışımlarında kullanma, suyu yumuşatma, cila olarak kullanma, şeker ağartma, gıda ve yem mayası olarak büyük ve küçük baş hayvanların yiyeceğinde kullanılan bir sodyum fosfat çeşididir. Ph dengesini düzenleyen etkisi vardır.

Di sodyum fosfat: Kimyasal sembolü Na2HPO4'tür. Şeffaf ve kristal bir yapıda olan bileşendir. Su da çözünen özelliği vardır. Genellikle işlevi pH kontrolünü yapar. Gıda da en çok peynir katkı maddesi olarak kullanımı yaygındır. Di sodyum kolonoskopi öncesi bağırsakların temizlenmesinde ve kabızlık gibi durumlarda ilaç tedavisi yerine kullanılarak vücutta ishal etkisi yaratarak çözüm sağlar. Ph dengesini düzenleyen etkisi vardır.

Mono sodyum fosfat: Kimyasal sembolü NaH2PO4'tür. Rengi beyaz, kokusuz ve granül yapıda bulunur. Sodyum fosfat çeşitlerinden insan sağlığı için en tehlikeli kimyasaldır. Tahriş edici özelliğinden dolayı vücutta döküntülere, yanmalara, yara ve kaşınmalar oluşmaktadır. Bu yüzden cilde fazla temas ettirilmemelidir. Yutulması durumunda kişi hemen kusturulmalı ardından doktora götürülmelidir. Bu kimyasal detarjanlarda, tekstil ve yağlarda kullanılmaktadır. Ph dengesini düzenleyen etkisi vardır.
" } ] }