{ "title": "Sirke Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Sirke-Formulu-55.gif", "date": "19.01.2024 08:30:24", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Sirke Formülü hem ekşi hem de asitli olan meyvelerden (Üzüm ve elma meyveleri) hazırlamış olan sirkeler çoğunlukla koruyucu olarak, yemeklerde ve salatalarda tat vermesi için kullanılır, salamura şeklinde hazırlanmaktadır. Sirke genellikle oluşturulmuş olduğu asitli ortama bağlı olarak gıdaların bozulmasında etkili olan mikroorganizmaların çoğalmasını ve büyümesini engelleyerek gıdaların korunmasını sağlamaktadır. Sirkenin formülünde alkol bazı düşük içeceklerin, şarabın veya nişastalı ve şekerli karışımların mayalanması ile oluşmaktadır. Kısacası, sirke formülü asetik asit içeren tamamen sulu olan bir karışımdır. Sirke bakterisi olarak bilinen diğer bir adı da \"mycoderma aceti\" olan mikroorganizma ile mayalanarak da sirke oluşturulmaktadır. Çünkü sirke bakterisi özellikle alkollü olan her çözelti çok sever ve gelişmeye başlar. Ardından sirke bakterisi hem suya hem de asetik aside kolaylıkla dönüşür. Sirkenin elde edilmesi için mutlaka 3 temel şart hazırlanmalıdır. Bu şartlardan birincisi hava koşuludur, mutlaka ısı derecesinin 20-30 derece arasında sabit sıcaklığın olması sağlanır. İkinci koşul hava ile temasının sağlanması ve üçüncü koşulda ise en önemli olanı sirke hazırlanacak olan ortamda kesinlikle sirke bakterisinin mevcut olmasıdır. Bu ortam hazırlandıktan sonra sirke kolaylıkla yapılabilir.