{ "title": "Şekerin Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Sekerin-Formulu-75.jpg", "date": "21.01.2024 16:02:26", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Şekerin Formülü; şeker birçok bitkinin yapısında bulunan organik bir bileşiktir. Üretim maliyetleri durumlar göz önünde bulundurulursa, genellikle şeker elde etmekte iki bitki kullanılmaktadır. Bunlar şeker pancarı ve şeker kamışıdır. Ülkemizde ise genellikle şeker pancarında şeker üretimi yapılmaktadır. Bir kilogram şeker üretimi için yaklaşık 8-9 kilogram arasında şeker pancarına ihtiyaç vardır. Şekerin yapısında altı karbon atomu ve bir aldehit grubuna sahip olduğu için aldoheksoz olarak sınıflandırılır. Şekerin ana yapısını glukoz oluşturur. Glukoz molekülü açık halkalı (Asitlik) veya halkalı (Siklik) biçimde bulunabilirler. Halkalı formunda aldehitli karbon (C) atomu ile C-5 hidroksil grubu arasında molekül içi bir reaksiyon ile bir hemiasetal oluşumunun sonucudur. Vücutta glikozun kullanımında ve depolanmasından sorumlu insülin hormonu vardır. Bu hormon glikozun kas ve yağ hücrelerine girişini kolaylaştırır. Böyleye kan glikoz seviyesi artmış olur. Glikoz kas hücrelerinde ya glikojen olarak depo edilir ya da o anki kas hareketlerinde gerekli enerji için yakılır. Yağ hücrelerine giren glikoz da bir kısmı glikojen olarak depo edilirken bir kısmı da yağ olarak depo edilir. Glikoz şeker molekülünün ana maddelerinden olup, kristale benzer. Mol ağırlığı 180 gram olan, kokusuz, suda çok iyi çözünebilen, son derece tatlı bir maddedir. İnsan vücudunda bir nevi kimyasalar maddelerin sentezlenmesi'nde enerji ve canlı varlığı glikozun parçalanması ile meydana gelir. Glikoz çözeltilerin de bakteri çoğalması ve üremesi çok zordur. Yetişkin sağlıklı bir insanın açlık kan şekeri ölçümlerinde, glikoz değeri 70-110 mg arasındadır. Gıdalardan aldığımız karbonhidratlar insan vücudunun başlıca enerji kaynağıdır, gram başına 4 kilo kalori (16736 Joule) (1 kalori=4.184 Joule) enerji sağlar." } ] }