{ "title": "Protein Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Protein-Formulu-11.jpg", "date": "19.01.2024 13:56:30", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Protein Formülü, Aminoasitlerden oluşmaktadır. Protein, aminoasitlerin zincirler halinde birbirleriyle bağlanması sonucu oluşur. Proteinler canlı vücudunun yapı taşıdır. Vücutta, proteinler karbonhidrat ve yağlardan sonra sindirimde kullanılırlar. En son sindirilen proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar. Her proteinin kendisine has bir aminoasit dizilimi vardır. Bu dizilim tüm canlılarda genellikle yirmi temel aminoasitten oluşmaktadır. Aminoasitlerin birbirlerine bağlanmasında, bir karboksil grubu bir amino grubuna peptit bağı ile bağlanmasıyla oluşurlar. Aminoasitleri yapısında genellikle sülfür, karbon ve oksijen atomlarından oluşmaktadır.

Proteinin özellikleri nelerdir?
Protein formülü genel olarak (C40H62N10O12) şeklindedir. Yapısında karbon, hidrojen, azot ve oksijen atomlarından bir dizi yan yana dizilerden meydana gelir. Protein, aminoasitler (COOH), amino (NH) ve değişken grubun (R) bir karbon (C) atomu etrafında toplanması ile meydana gelmiştir. Değişken grubun farklı oluşu çeşitli aminoasitler ortaya çıkartır. Protein kalıpları doğrudan mesajcı RNA vasıtası ile DNA'dan alır. Proteinler ribozomlarda sentezlenir.

Proteinlerin yapısı
Vücudumuz için proteinler çok gerekli bir bileşendir. Kasların beslenmesinde, onarımında önemli yere sahiptir. Vücudumuzun su dengesinin düzenlenmesinde, bağışıklık sistemimizin düzeninde, enzimlerin yapısına katılarak sindirim sistemimizde ve hormonların yapısına katılarak endokrin sistemimizde önemli işleve sahiptir. Yani yetişkin bir insanın ortalama günlük 40-65 gr arası protein alması gerekir. Bu miktarı günlük tüketebileceğimiz et, balık, süt, bakliyat, tahıl ve saya gibi zengin protein içerikli gıdalardan alabilirsiniz.
" } ] }