{ "title": "Potansiyel Enerji Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Potansiyel-Enerji-Formulu-61.JPG", "date": "19.01.2024 17:18:34", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Potansiyel Enerji Formülü, enerji; kısaca iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanır. Skaler bir niceliktir. Birçok enerji çeşidi bulunmaktadır. Potansiyel enerji, kinetik enerji, ışık enerjisi, kimyasal enerji, elektrik enerjisi gibi birçok çeşitleri vardır. Potansiyel enerjinin sembolü Ep ya da U‘dur. Birim olarak ise diğer enerji çeşitleri gibi joule (J) kullanılır.

Potansiyel enerji ifadesini ilk olarak İskoç mühendis ve fizikçi William Rankine kullanılmıştır.

Potansiyel Enerjinin Formülü; yeryüzünden h kadar yüksekte bulunan ve kütlesi m olan bir cismin potansiyel enerjisi.
Yukarıdaki formülü incelediğimizde; potansiyel enerjinin cismin kütlesine, yüksekliğine ve yer çekimi ivmesine bağlı olduğunu görürüz. Cismin yerden yüksekliği ve kütlesi arttıkça sahip olduğu potansiyel enerji de artar.

Potansiyel Enerji Çeşitleri

Çekim Potansiyel Enerjisi; yer çekimin etkisi ile yerden belirli bir yükseklikte bulunan cisimlerin kazanmış olduğu enerjidir. Ağacın tepesindeki maymun, havadaki uçak, dağlardaki kar, barajlarda bulunan su, paraşütle atlayan adam, daldaki vişne gibi yerden belirli yükseklikte bulunan tüm cisimler çekim potansiyel enerjisine sahiptir.

Esneklik Potansiyel Enerjisi; esnek cisimlerin (Yay, paket lastiği, ok yayı gibi) sahip olduğu enerjiye denir. Esnek cisimlerde şekil değişikliği esnasında depolanır. Sıkıştırılmış sünger gerilmiş yay, çekilmiş lastik gibi maddelerin sahip olduğu enerjidir.

Esneklik Potansiyel Enerjisi
Esnek cisimleri ne kadar çok sıkıştırırsak ya da ne kadar çok gerersek o kadar fazla enerjiye sahip olur. Yani esneklik potansiyel enerjisi artmış olur. Örneğin; kurmalı masa saati, kurmalı bir oyuncak esnek maddelerin bu sahip olduğu enerji ile çalışır.

Bir yayı sıkıştırdığımız zaman esneklik potansiyel enerjisi depolar ve tekrar serbest bıraktığımız zaman depo edilen esneklik potansiyel enerjisini kinetik enerjiye (Hareket enerjisi) dönüştürür.
" } ] }