{ "title": "Paralelkenar Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Paralelkenar-Formulleri-47.GIF", "date": "23.01.2024 03:57:26", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "
Paralelkenar Formülleri; Paralelkenar; Karşılıklı kenarları birbirlerine paralel ve karşılıklı kenar uzunlukları eşit olan dörtgenlerdir. Bir dörtgende karşılıklı olan kenarlar birbirine paralel ise eşit ve eşit ise paralel olmalıdır.

Paralelkenar Özellikleri Nelerdir?
NOT: Paralelkenarda karşılıklı olan açılar eş ve komşu olan açılar ise bütünler açılardır. Yani; paralelkenarlarda karşılıklı olan açıların ölçüleri birbirine eşit olur ve paralelkenarda karşılıklı olmayan iki iç açının toplamı 180 derecedir.

Paralelkenar Alan Formülü

Paralelkenarda alan herhangi bir kenarın uzunluğu ile o kenara ait olan yüksekliğin çarpımına eşit olur.

Bir ABCD paralelkenarında; A köşe noktasının karşısındaki kenarın uzunluğu a ve o kenara ait çizilen dik yükseklik ha olur ise;
A(ABCD)= a. Ha ya da.

B köşe noktasının karşısındaki kenarın uzunluğu b ve o kenara ait çizilen dik yükseklik hb olur ise;
A(ABCD)=b. Hb olur ve A(ABCD)= a. Ha= b. Hb

İki kenar uzunluğu ve bir açısının derecesi bilinen paralelkenarın alan formülü

Bu durumda alan; iki kenar uzunluk arasında kalan açının sinüsü bulunarak hesaplanır. Diyelim ki ABCD paralelkenarı ve a ve b kenar uzunlukları arasındaki açının ölçüsü y olsun. Bu durumda alan;

A(ABCD)= a. B. Siny olur.

Köşegenlerinin uzunlukları ve bu köşegenler arasındaki açısının derecesi bilinen paralelkenarın alan formülü

Bir ABCD paralelkenarında; AC ve DB köşegen uzunlukları olsun ve bu iki köşegen arasındaki açının derecesi z olsun. Bu durumda alan formülü; A(ABCD)= 1/2 x AC köşegen uzunluğu x DB köşegen uzunluğu x sinz olur.

Paralelkenarda Köşegenlerin Özellikleri Nelerdir?
" } ] }