{ "title": "Nişasta Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Nisasta-Formulu-55.png", "date": "20.01.2024 23:40:33", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Nişasta Formülü; nişasta suda çözünmesi mümkün olmayan karmaşık bir karbonhidrat türüdür. Nişasta beyaz, kokusuz ve tatsız bir toz türüdür. Bitkiler nişastayı fazla olan glikozu depolamak için kullanmaktadırlar. Sanayilerde tutkal, kâğıt ve tekstil imalatında kullanılmaktadır. Tahıllardan elde edilmektedir. Öğütüldüğünde un biçimini almaktadır. Nişasta amiloz ve amilopektin polisakkaritlerinin birleşimlerinden oluşmuştur. Nişasta birbirine bağlı olan polimerlerden oluşur. Nişasta asitler veya enzimler ile parçalanabilir. Nişastanın kısaca genel formülü (C6H10O5) n şeklindedir.

Nişasta formülü
Nişasta formülü elde edilen gıdalar
Nişasta formülü bitkilerin karbondioksit, su ve güneş ışıklarını kullanması ile ortaya çıkar. Geceleri glikoz halini alır ve suda çözünür saplardan geçerek bitkiye yayılır bitkilerin bazı yerlerinde nişastaya dönerek depolanır. En büyük nişasta formülü taneleri patates içerisinde yer almaktadır. Nişasta sakkaritler grubunda bulunmaktadır. Nişasta formülü soğuk suda yavaş çözünürken sıcak suda daha hızlı çözünür. Nişasta formülü ile temel gıda maddelerinden olan ekmekte üretilmektedir. Nişasta formülünün yapıştırma özelliği bulunduğundan yapıştırıcılarda da kullanılmaktadır.

Nişasta formülü bitkilerin yedek karbonhidratını oluşturmaktadır. Bitkilerde hayvanlardaki yağla aynı görevi görmektedir. Her bitkide nişasta ayrı ayrı büyüklüktedir. Nişasta formülleri gözle görülemeyecek kadar küçüktürler bu yüzden mikroskop yardımıyla incelenmektedirler. Sıcaklığın etkisiyle nişastanın glikoza parçalanması dekstrinler yardımıyla olur. Nişasta elde edilirken bitki kısımları un haline getirilir. Daha sonra un su ile karıştırılarak dinlenmeye alınır. Bu sayede nişasta dibe çöker su üstte kalır. Dibe çöken nişasta formülü alınarak fırınlarda kurutulur ve un haline getirilir. Nişasta formülü eczacılıkta dolgu maddesi olarak işlev görmektedir. Nişasta formülü içerisine iyot çözeltisi katıldığında mavi renge boyanır.

Nişastalar hücre zarlarındaki porlardan geçemezler çünkü bu porlara göre fazlasıyla büyük kalmaktadırlar. Nişastanın sindirimi enzimler sayesinde ilk olarak ağızda başlar en son on iki parmak bağırsağında emilimi gerçekleşir. Nişasta özellikle renksiz yapraklarda birikir. Nişasta formülü cilt güzelliği açısından önemli bir besin maddesidir güzellik maskelerinde kullanılmaktadır. Nişasta lapası deri ve göğüs hastalıklarında doktorlar tarafından kullanılmaktadır. Sesi açtığı da kabul görmektedir. İltihapları gidermeye yardımcı olur. Bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Kaşıntılı cilt hastalıklarına uygulandığı zaman iyi gelmektedir. Vücuda ihtiyaçtan fazla alındığı takdirde bir şeker depolanır ve istemsiz kilo almalara sebep olur. Uzmanlar içeriğinde fruktoz olan mısır şurubu ile yapılan gıdaların kronik hastalıkların salgına dönüştürdüğü kanser, kalp, siroz, şeker gibi çok sayıda hastalığa neden olduğunu aktarmaktadır.
" } ] }