{ "title": "Nişadır Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Nisadir-Formulu-79.jpg", "date": "21.01.2024 07:37:54", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Nişadır Formülü, Nişadıramonyum klorür olarak da bilinir. Nişadır formülü NH4Cl olan kimyasal bir bileşendir. Beyaz kristallere sahip, suda yüksek oranda çözünen bir tuzdur. Amonyum klorür çözeltileri hafif asidiktir. Bazı tür meyan ballarında bir aroma maddesi olarak kullanılır. Mineral halinde bazı volkan bacalarının etrafında da bulunur. Hidroklorik asit ve amonyak arasında gerçekleşen reaksiyonla meydana gelir.

Nişadır Nerelerde Kullanılır?

Nişadır kelimesi çok aşina olduğumuz bir kelimedir. Atasözlerinde bile adı geçmektedir. Bulunuşu çok eski tarihlere dayanmaktadır. Uzun zamandan bu yana aktar dükkanlarında bulunmakta ve satılmaktadır. Nişadırformülü NH4Cl olan kimyasal bileşen, amonyum perklorat üretiminde yaygın şekilde kullanılır. Sığırlarda yem desteği olarak üretilmektedir. Pylwood bağlayan tutkallarda, saç şampuanlarında, yetişkinlerde öksürük ilacı olarak da kullanılmaktadır. Mayalar için besleyici ortamda bileşenlerde, temizlik ürünlerinin kullanımında aynı şekilde yaygındır. Nişadır beyaz kokusuz hidroskopik toz olarak adlandırılır ve amonyum klorür suda çözeltisi asidik özelliğe yatkındır. Nişadırformülü piyasadaki birçok öksürük şurubunun bileşeninde de kullanılır. Tekstil sektöründe pamuğu boyamada, parlatmada, baskıda kullanılır. Diğer taraftan çinko kaplama, bakır kalaylama ajanlarıdır. Metallerde ise oksit kaplamaları ayırmak amacı ile lehimleme akışları olarak ve lehimlerin yapıştırılmasını iyileştirmek için kullanımı oldukça yaygın bir maddedir.

Nişadırformülü bazı ülkelerde likör ve içki yapımı içinde kullanılır. Biyolojik uygulamalarda organizmaların mikrobiyolojik gelişimler için enerji kaynağıdır. Maya yapımında da katkı maddesi olarak da kullanılır. Bazı altın gibi soy metalleri rafine edip artırmakta da kullanılır. Yem sektöründe katkı maddesi olarak kullanılmasının en büyük sebebi ise özellikler sığırların idrar taşını düşürmede etkili olmasıdır. Kozmetik sanayisinde şampuan yapımı ve kuru şampuanın kıvamını artırmak için ve birçok temizlik malzemelerinin de ajanıdır. Gıda katkı maddesi olarak Amerika ve avrupa da hem tuzlu hem de tatlı olarak bilinen bir şekerleme türünün yapımına da katkı sağlar.

Nişadır Üretimi Nasıl Olur?

Nişadırformülü sentetik olarak üretmek oldukça kolaydır. Genellikle volkanik bölgelerde bulunur. Endüstrinin yan ürün kolunu oluşturur. Sodyum karbonat üretiminde Amonyak soda projesinde bir yan ürün olarak bulunur. A vitamini dengesizliği yemlerde bulunan kalsiyum fosfor dengesizliği ve su tüketimi azlığı olan danalarda idrar taşlarına neden olan etkenleri olumlu tepkilerle değiştirir. Galvanizleme ve metal müzelerdeki oksit katmanı tutumunu kolaylaştırmak için lehimcilik mesleğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Üre, formaldehit reçineleri sertleştirmede ve kontrplak yapıştırıcıların yapımında çok etkili bir özelliği bulunur. Nişadırın başka bir özelliği de toz haline getirilerek sığırın iç yağı ile karıştırılır, tahta kurusu olan yerlerde yakılır ve duman içeride tutulursa tahta kurularının hepsi ölür.

" } ] }