{ "title": "Metan Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Metan-Formulu-91.png", "date": "21.01.2024 17:03:26", "author": "Zafer Eliaçık", "article": [ { "article": "Metan Formülü; Metanın kimyasal formülü CH4 olan bir element bileşiğidir. Metan'ın formülündeki C karbonu H4 ise 4 adet hidrojen atomu anlamına gelmektedir. Normal olan sıcaklık ve normal basınç altındayken metan gaz elementi halinde bulunmaktadır. Metan normal sıcaklık ve normal basınç altındayken gazdır fakat gaz olduğu halde herhangi belirli bir kokusu yoktur. Ayrıca kokusu olmadığı gibi herhangi belli bir rengi de yoktur. Oksijenli bir yerde bir mol metan yanarsa ortaya bir mol karbondioksit yani CO2 ve iki mol su yani H2O ortaya çıkar.

Metan gazı küresel ısınma ve sera etkisi yapan gazlardan biridir. Ayrıca çöplerde bulunan metanlardan dolayı metan formülü sayesinde yakıt da elde edilebilmektedir. En önemli metan kaynağı doğalgaz olarak bilinmektedir. Doğalgazın bulunmadığı ve olmadığı yerlerde ise taş kömürünün oksijen olmayan ortamda ısıtılarak bozulmasıyla ve ayrıca çöplerden elde edilmektedir.

Metan oluşumu

Metan gazı binlerce, milyonlarca yıl toprağın altında yüksek basınç ve yüksek sıcaklığın etkisiyle kalan hayvan ve bitki fosillerinden oluşmaktadır. Bu fosiller genellikle bataklık ile adlandırılan kısımlarda bulunduğu için metan gazı da genellikle bataklık denilen yerlerden çıkartılır.

Metan formülü içeriğinde birdenbire oksijen ile temasa geçerse patlayıcı olan bir gaz karışımı ortaya çıkmaktadır. Bu olay madenciler için oldukça tehlikeli bir olay olarak görülmektedir.

Metan gazı çıkarımı

Metan gazı genellikle petrol damarlarının ve petrol yataklarının bulunduğu yerlerden çıkmaktadır. Bataklık veya lağam sularının toplandığı ve bulunduğu yerlerden metan gazı elde etmek çok kolaydır.

Metan gazının kullanıldığı yerler
" } ] }