{ "title": "Manyetik Alan Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Manyetik-Alan-Formulu-79.gif", "date": "20.01.2024 04:36:09", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Manyetik Alan Formülü, Demir, nikel, kobalt gibi malzemeleri çekme özelliği gösteren metallere mıknatıs denilir. Mıknatıslar iki çeşittir. Bunlar doğal ve yapay mıknatıslardır. Doğal mıknatıs, demirin (Fe) oksijenle (O2) oluşturduğu Fe3 O4 bileşiğini meydana getirir. Yapay mıknatıslar ise demir, nikel, kobalt gibi malzemelerin alaşımlarının mıknatıs alanına sokulması ile elde edilir. Mıknatısın yarattığı etkinin görüldüğü alana manyetik alan denir. Manyetik alan bir başka deyişle kuvvet çizgileri olarak da ifade edilir. Manyetik alan sadece fizik bilimi için kullanılmaz.

Dünya'nın kendi çevresini saran bir manyetik alana sahiptir. Bu alan aynı zamanda pusulanın yön bulması için de kullanılır. Pusulada bulunan iğnenin aldığı doğrultu ile coğrafi yön doğrultusu arasında kalan açıya pusulanın sapma açısı adı verilir. Pusula iğnesi kurallarından bir tanesi de kesinlikle yere paralel konumda durmamasıdır. Her zaman için pusulanın bir ucu biraz daha aşağıya doğru eğilim gösterir. Pusula iğnesinin yatay düzlemler yaptığı açıya ise eğilme açısı adı verilir. Üzerinden akım geçirilen iletkenler de manyetik alan ile çevrelenmiştir. Elektrik akımının manyetik etkisinin kullanım alanı oldukça geniştir. Gerilim dönüştürücü daha bilindik adıyla trafolar, motorlar, haberleşme sinyallerinin iletimi ve alınması manyetik etkiyi kullanır.

Manyetik Maddeler

Manyetik alan vektörel bir büyüklük olarak adlandırılabilir. Şöyle ki; herhangi bir noktadaki yön ve şiddet olarak tanımlanır. Manyetik alandan etkilenen ya da manyetik alanı etkileyen maddelere de manyetik maddeler adı verilir. Demir gibi yumuşak malzemeler kolay bir şekilde mıknatıs alanına girerler. Ancak mıknatıs etkisinden uzaklaşınca da manyetik özelliklerini çok kolay kaybederler. Nikel ve kobalt gibi sert malzemeler ise daha zor mıknatıs alanına girerler. Ancak yumuşak malzemelere göre manyetik özelliklerini daha fazla koruyabilirler. Yapay mıknatıs ise alüminyum, nikel ve kobaltın alaşımından meydana geldiği için mıknatıs alanına girdikten sonra bu özelliğini hiçbir zaman kaybetmez. Manyetik maddelerin ayrımları yapılırken kullanılan çok ve biraz ifadeleri oldukça önemlidir.

Ferromanyetik Madde: Bağıl manyetik geçirgenlikleri 1 birimden çok büyük olan maddelerdir. Bu maddeler manyetik alana içinde oldukça mıknatıslanır ve etrafta bulunan manyetik alan şiddetini nerdeyse tamamen üzerine alırlar.

Paramanyetik Madde: Bağıl manyetik geçirgenlikleri 1 birimden biraz büyük olan maddelerdir. Bu maddeler manyetik alana içinde biraz mıknatıslanır ve etrafta bulunan manyetik alan şiddetini biraz üzerine alırlar.

Diyamanyetik Madde: Bağıl manyetik geçirgenlikleri 1 birimden biraz küçük olan maddelerdir. Bu maddeler manyetik alana içinde zıt yönde ve zayıf olarak mıknatıslanırlar.

Manyetik Olmayan Maddeler: Manyetik alandan etkilenmeyen maddelerdir.

Mıknatıs Kutupları: Mıknatısın itme ya da çekme kuvvetinin başladığı yer olduğu için manyetik alanın en yoğun olduğu bölgelerdir.

Manyetik Alan Formülü Birimleri

Tesla birimi manyetik akı yoğunluğunun SI birimidir. Sembolü T'dir.

Gauss birimi ise manyetik alan birimidir. Sembolü G'dir.

1 T=104 G olarak formülize edilir.

Manyetik alan formülü Lorentz kuvveti kullanılarak ölçülür. Manyetik alan birimi (Coulumb-metre) / saniye olarak bulunur. Saniye başına coulomba bir amper birime denk geldiği için T = N(Am)-1 olarak da formüllendirilir.

F =Manyetik alanın toplam bileşeni
X =Manyetik alanın yatay ve kuzey bileşeni
H =Manyetik alanın sadece yatay bileşeni
Y =Manyetik alanın yatay ve doğu bileşeni
D = Sapma açısı
I = Eğim açısı.
" } ] }