{ "title": "Manganat Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Manganat-Formulu-43.png", "date": "21.01.2024 11:02:07", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Manganat Formülü; Manganat anyonik bir köktür. Manganatın sembolü (MnO4)-2 şeklindedir ve buradaki - yükü anyon olduğunu gösterir. Manganat katyonlar ile bileşik oluşturma özelliğine sahiptir. Atom numarası 25, sembolü Mn olan bir tane Mangan ya da Manganez olan elementi ile atom numarası 8 olan, sembolü O olan 4 tane oksijen atomunun birleşimi ile meydana gelir.

Manganat Bileşik Formülleri

Kimyasal bileşik oluşturma da katyonlar ile anyonlar bir araya gelerek bileşik oluştururlar. Katyonlar başa yazılır, sonrasında anyonlar yazılır. Katyonun + iyon yükü anyona, anyonun - iyon yükü katyona geçer. Fakat burada sadece rakamlar yazılır, bileşikte - ve + işaretler kullanılmaz. Manganatın bazı bileşikleri;

Sodyum manganat; Sodyum Na+1, manganat (MnO4)-2; sodyumun +1 yükü manganata, manganatın -2 yükü sodyuma geçer ve Na2(MnO4) bileşiği oluşur.

Lityum manganat; Lityum Li+1, manganat (MnO4)-2; lityumun +1 yükü manganata, manganatın -2 yükü lityuma geçer ve Li2(MnO4) bileşiği oluşur.

Gümüş manganat; Gümüş Ag+1, manganat (MnO4)-2; gümüşün +1 yükü manganata, manganatın -2 yükü gümüşe geçer ve Ag (MnO4) bileşiği oluşur.

Potasyum manganat; Potasyum K+1, manganat (MnO4)-2; potasyumun +1 yükü manganata, manganatın -2 yükü potasyuma geçer ve K2(MnO4) bileşiği oluşur.

Berilyum manganat; Berilyum Be+2, manganat (MnO4)-2; berilyumun +2 yükü manganata, manganatın -2 yükü berilyuma geçer ve BeMnO4 bileşiği oluşur.

Baryum manganat; Baryum Ba+2, manganat (MnO4)-2; baryumun +2 yükü manganata, manganatın -2 yükü baryuma geçer ve BaMnO4 bileşiği oluşur.

Krom II manganat; Krom (II) Cr+2, manganat (MnO4)-2; kromun +2 yükü manganata, manganatın -2 yükü kroma geçer ve CrMnO4 bileşiği oluşur.

Çinko manganat; Çinko Zn+2, manganat (MnO4)-2; çinkonun +2 yükü manganata, manganatın -2 yükü çinkoya geçer ve ZnMnO4 bileşiği oluşur.

Alüminyum manganat; Alüminyum Al+3, manganat (MnO4)-2; al, minyum +3 yükü manganata, manganatın -2 yükü alüminyuma geçer ve (Al)2(MnO4)3 bileşiği oluşur.

Demir III manganat; Demir Fe+3, manganat (MnO4)-2; demirin +3 yükü manganata, manganatın -2 yükü demire geçer ve (Fe)2(MnO4)3 bileşiği oluşur.
" } ] }