{ "title": "Kütle Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Kutle-Formulu-69.gif", "date": "19.01.2024 02:23:29", "author": "Dilan Kısa", "article": [ { "article": "Kütle formülü, fizik biliminin bir konusudur ve adından da anlaşılacağı gibi cismin kütlesini bulmaya yarar. Öncelikle kütle, değişmeyen madde miktarıdır. Peki bu ne demek? Yani bir cismin sahip olduğu madde miktarının dünyanın her yerinde aynı olmasıdır. Örneğin; Ayşe Ankara'da tartıldığında, tartı 60 kg'ı göstersin. Ayşe'nin kütlesi, İzmir'de de 60 kg'dır, Amerika'nın bir eyaletinde de 60 kg'dır. Hatta Ayşe Antartika'da bile tartılsa kilosu yine 60 kg'dır. Bu durumda kütle değişmeyen madde miktarıdır, birimi kilogramdır ve 'm' harfi ile gösterilir. Kütle formülü, 'Kütle=HacimxYoğunluk' olarak ifade edilir.

Hacim, cismin boşlukta kapladığı alandır. 'V' harfiyle gösterilir. Yoğunluk ise bir maddenin birim hacminin kütlesidir 'd' harfiyle gösterilir. Yani bu durumda m=Vxd Kütle formülüdür.

Kütle formülü, fizikte sadece kütle bulmaya yaramaz. Fizik formülleri hep birbirleriyle bağıntılı formüllerdir. Kütle formülü bağıntısı sayesinde bir masanın hacmi veya da bir alkolun yoğunluğunu da bulmak mümkündür. Ayrıca bu formül sayesinde bulduğumuz kütle bize hareket halindeki bir aracın hızını bulmamızda da kolaylık sağlayabilir. Peki kütle formülü sadece böyle mi ifade edilir? Hayır. Bu formül kütlenin en genel ve en basit formülüdür. Kütle formülünü aynı zamanda başka formül eşitliklerinden yararlanılarak da bulunabilir. Örneğin kütle-enerji eşitliği (E=mc^2) bize yine kütleyi verebilir.
" } ] }