{ "title": "Kümeler Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Kumeler-Formulleri-74.jpg", "date": "19.01.2024 11:05:39", "author": "demet han", "article": [ { "article": "Kümeler formülleri, çeşit çeşit bulunmaktadır. Farklı nesnelerin ya da şekillerin toplandığı bir araya geldiği yapılara küme denir. Küme çeşitleri farklılık göstermektedir. Kümeler büyük harflerle gösterilir. Kümeyi oluşturan nesne ya da varlıklara eleman adı verilir. Eleman İ ile gösterilir. Elemanı değil ise Ï ile gösterilir. Kümeler liste yöntemi, ortak özellik yöntemi ve venn şema yöntemi olmak üzere üç şekilde gösterilir.

Küme gösteriş şekilleri

Liste Yöntemi: Her bir elemanın arasına virgül konularak yazılan gösteriş şekline liste yöntemi denir. Elemanlar küme için kullanılan parantez içinde yazılarak gösterilir. Sıklıkla bu kullanılır.

Ortak özellik yöntemi: bu küme gruplama yönteminde ortak ya da aynı özellikteki nesne ya da varlıklar yer almaktadır. Kolay anlaşılabilir şekildedir. Somuttur. Ancak gerektiğinde anlaşılmaz ve matematiksel de olabilirler. Belirli şeyler sözel anlamları ile de yazılmaktadır.

Venn şeması yöntemi: Küme yuvarlağa benzer bir eğri içerisinde noktalarla elemanlar gösterilerek elemanın adı yazılarak gösterilir. Kümenin ismi eğrinin hemen yanına yazılır.

Bunların dışında kümeler formülleri de vardır.

Kümeler formülleri

Tümleyen: A kümesinin dışında kalanların hepsini içine alan kümedir.

Eşit Küme: Elemanların hepsi aynı olan kümelerdir. Eleman sayıları da aynıdır.

Ayrık küme: İki kümenin bileşimindeki kümenin içinde eleman olmamasına verilen isimdir.

Evrensel küme: En büyük kümedir. Bütün kümeleri kapsar.

Denk küme: Eleman sayıları eşit olan kümelerdir. Ancak eşit kümeyle aynı değillerdir. Her denk küme eşit kümedir ama eşit küme denk küme değildir.
" } ] }