{ "title": "Köklü Sayılar Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Koklu-Sayilar-Formulleri-24.gif", "date": "20.01.2024 06:30:37", "author": "Nazlı turan", "article": [ { "article": "Köklü sayılar formülleri, Herhangi bir reel sayının 1/n (N>2 olmak üzere) kuvvetinin alınmasıyla elde edilen sayılara denir. Üslü sayılardaki kuralların hepsi köklü sayılar için de geçerlidir.
Köklü sayılar formülleri özellerinden biri olarak; köklü sayılarda bazen üslü sayı formuna da dönüşüm yapılabildiği unutulmamalıdır. Üslü sayıya geçiş yaparak üslü sayılarda kullandığımız formülleri de kullanabiliriz. Ayrıca köklü sayıların derecesi ile kökün içindeki ifadenin kuvveti birbirine eşit ise kuvvet tek ise ifade kökün dışına aynen çıkar eğer kökün derecesi çift ise mutlak değer içinde dışarıya çıkar.

Kök içindeki ifadeyi üslü sayıya çevirdikten sonra kök dışına çıkarırken kökün derecesine bölerek çıkarıp kökün yanına çarpan olarak yazılır. Kök dışında çarpan olarak bulunan ifadeyi kökün içine almak için kökün derecesini ifadeye üs olarak yazılıp içeriye atılır. Köklü sayılar formüllerinde morgan kuralı oldukça önemlidir. Bu kuralı kullanabilmek için kökün içinde bir tam sayı yanında da artı veya eksi işaretinden sonra başka bir tam sayı olması gerekir ve bu sayılar arasında; işaretten sonra gelen sayının çarpanları toplandığında işaretin önündeki sayıyı veriyorsa bu köklü ifadenin değeri çarpan olan iki sayının farkı veya toplamı olarak yazılır. Aradaki işaret artı ise çarpanların arasına artı değilse arasına eksi işareti konulur.
" } ] }