{ "title": "Kenarortay Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Kenarortay-Formulleri-72.JPG", "date": "19.01.2024 20:35:41", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Kenarortay Formülleri, Tarihine bakıldığı zaman milattan öncesine dayanır. Eski Mısır'da, Sümer medeniyeti ve Mezopotamya medeniyeti de kenarortay formüllerinin kullanıldığına dair izlere rastlanmıştır. Kenarortay formülleri, üçgenin açıları ile üçgenin kenarları arasında bir bağlantı oluşturur. Üçgende bir kenarın orta noktası ile karşı köşesini birleştiren doğru parçasına kenarortay denir. Kenarortayların birleştiği noktaya üçgenin ağırlık merkezi olan sembolü G harfi ile adlandırılır. Geometrinin temelini oluşturan, bir üçgende köşeye A, kenarortayın kestiği noktaya da X denir. Şöyle ki; AG uzunluğu=2. GX uzunluğu olur. Bütün kenar uzunlukları, iç açıları ve dış açıları birbirine eşit olan üçgendir. Eşkenar üçgenin her bir iç açısı 60 derecedir. Bu şekilde kenar uzunlukları ve açıları eşit olduğundan dolayı eşkenar üçgene ait açıortay da aynı zamanda kenarortay olur. Dolayısıyla açıortay ve kenarortay uzunlukları da birbirine eşittir.

Matematikte üçgenler açılarına ve çeşitlerine göre farlılıklar gösterir. Üçgenler konusu oldukça geniş çaplı bir konudur. Üçgen eşitliğinde mutlaka kenar uzunluğu birbirine eşit olmalıdır. Açıların toplamı ve uzunluğu eşit olmalıdır. Bu nedenle kenar uzunluk açısı eşit olur ise üçgende eşitlik oluşur. Üçgen kenarlarına bağlı olan birleşim noktalarının arasında bulunan sayısal değere de geometrik olarak üçgende açı denilmektedir. Geometride üçgen açıları üç tanedir ve bu açıların toplamı yüz seksen derecedir. Bu sebeple geometri üçgende açı sınıflandırılması bu açıların derecesine göre yapılır. Yani üçgen bir düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren ve üç doğru parçasının oluşturduğu birleşimidir. Bunlar arasındaki bağlantıyı bu kenarortay formülleri ile açıklayabiliriz.

Kenarortay Formülleri
" } ] }