{ "title": "Karışım Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Karisim-Formulleri-67.gif", "date": "19.01.2024 10:23:00", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "
Karışım Formülleri; Karışım; birden fazla maddeninbir araya gelirken kimyasal özelliklerini kaybetmeden oluşturdukları madde topluluğudur.

Karışımların Özellikleri Nelerdir?
Karışımlar İkiye Ayrılır

Homojen Karışım; dışarıdan bakıldığı zaman tek bir madde gibi gözüken, her yerinde aynı özelliği taşıyan karışımlardır. Çözeltiler olarak da adlandırılır. Şekerli su, alkollü su, tuzlu su, hava, tükürük, Alaşımlar, deniz suyu homojen karışımlara örnek olarak verilebilir.

Heterojen Karışım; her yerinde aynı özelliği göstermeyen, içerisindeki taneciklerin dışarıdan bakıldığında gözle görülebilecek karışımlardır. Kum-çakıl, ayran, süt, su-benzin, su-talaş, kükürt tozu-demir tozunu heterojen karışımlara örnek olarak verebiliriz.

Karışım Problemleri

Karışımların bileşikler gibi sabit formülleri yoktur. Karışımlar, karışımı oluşturan maddelerin oranına göre farklı farklı formüllerle gösterilirler.

Soru; Tuz oranı %20 olan 40 kg bir karışım ile tuz oranı %30 olan 60 kg'lık bir karışım karıştırıldığında karışımın son tuz oranı % kaç olur?
Soru; Şeker oranı %30 olan 70 kg karışıma, 20 kg şeker ve 10 kg su eklendiğinde karışımın son şeker yüzdesi ne kadar olur?
Soru; %40 alkol içeren bir karışımın 2/5 olan kısmı dökülüp yerine de bir miktar su ekleniyor. Elde edilen yeni karışımın alkol oranı % kaçtır?
" } ] }