{ "title": "Kare Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Kare-Formulleri-28.JPG", "date": "21.01.2024 02:12:15", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "
Kare formülleri, tüm kenarları birbirine eşit olarak uzanan ve iç açıları toplamı 90 derece olan geometrik şekle kare denir. Kare hesap ve işlem bakımından en kolay geometrik şekillerin başında gelir. Bunun nedeni karenin tüm kenar uzunluklarının aynı sayıda olmasıdır. Bir karenin tek bir kenar uzunluğunu bilmek o karenin hem alanını hem de çevresini hesaplamak için yeterlidir. Karenin formüllerinde alan ve çevre hesabı farklı şekilde hesaplanır.

Karenin Alan Formülü, Bir karenin alan formülü, karenin tek bir kenar uzunluğunun yine kendisi ile çarpımı sonucu bulunur. Bunun için bir karenin bir kenarının uzunluğuna 'a' diyelim, bu karenin alan formülü a×a olarak yazılır.

Örnek

Bir kenar uzunluğu 7 cm olan bir karenin alanı kaçtır?
7×7=49 karenin alanı bulunur.

Örnek

Bir kenar uzunluğu 5 cm olan karenin alanı kaçtır?
5×5=25 karenin alanı bulunur.

Örnek

Bir kenar uzunluğu 9 cm olan karenin alanı kaçtır?
9×9=81 karenin alanı bulunur.

Karenin Çevre Formülü, bir karenin çevre formülü karenin tek bir kenarının uzunluğunun 4 ile çarpımı sonucu bulunur. Bunun nedeni karenin 4 tane kenara sahip olmasıdır. Bazı işlemlerde 4 kenar uzunluğunun toplamı şeklinde de yazılabilir. Karenin çevre formülü için, bir karenin kenar uzunluğuna 'b' diyelim, bu karenin çevre formülü b×4 olarak yazılır. Bu formül aynı zamanda (B+b+b+b) ye eşittir.

Örnek

Bir kenar uzunluğu 3 cm olan karenin çevresi kaçtır?
3×4=12 karenin çevresi bulunur.

Örnek

Bir kenar uzunluğu 6 cm olan karenin çevresi kaçtır?
6×4=24 karenin çevresi bulunur.

Örnek

Bir kenar uzunluğu 4 cm olan karenin çevresi kaçtır?
4×4=16 karenin çevresi bulunur.
" } ] }