{ "title": "Kalsiyum Sülfat Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Kalsiyum-Sulfat-Formulu-14.jpg", "date": "21.01.2024 13:35:02", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Kalsiyum sülfat formülü, Kalsiyum sülfat alçı taşının tozu olarak bilinmektedir. Beyaz bir renge sahip olan kalsiyum sülfat ısıtılıp yaş bir hale getirildiğinde hızlı bir şekilde donan ve sert bir yapıya bürünen bir tozdur. Kalsiyum sülfat içeriğinde hemihidrat bileşiği barındırdığı için donduğunda oldukça sert bir hale gelebilmektedir. Ayrıca kalsiyum sülfat suda çözünmez. Beyaz ve kristalimsi bir yapıda olan kalsiyum sülfat canlılarda temel elementlerden biridir. Özellikle vücutta kemik oluşumunda ve dişlerin güçlenmesinde kalsiyum sülfat elementi çok büyük rol oynamaktadır. Kalbin bile normal ve düzenli ritimlerle çalışmasına fayda sağlayan kalsiyum sülfat kas kasılmalarında da kullanılan bir mineral olarak bilinmektedir.

Tıp dünyasında vücuda kemik sağlamak için ortopedik ameliyatlarda kullanılan sodyum sülfat daha birçok alanda günlük hayatta karşımıza çıkmaktadır. Genel hayatı kolaylaştıran birçok üründe bulunan sodyum sülfat formülü ekmekteki mayalama işleminde de kullanılmaktadır. Sodyum sülfat formülü ile elde edilen ekmek mayası tüm yemek öğünlerimizde sofralarda bulunan ekmekte bulunmaktadır. Bu nedenle kalsiyum sülfat sağlık içinde faydalı bir elementtir. Ekmek mayasında besin olarak kullanılan sodyum sülfat değerleri ayrıca metal bağlamak içinde kullanılmaktadır. Metal bağlayıcı ajan olarak nitelendirilen sodyum sülfat kullanım alanları oldukça geniştir.

Kalsiyum sülfat formülü: CaSO4 olarak bilinmektedir. CaSO4 formülü ile hazırlanmış birçok ürün tarım alanlarında kullanılmaktadır. Kalsiyum sülfat Anadolu'da büyük kayalar halinde bulunmaktadır. Kaya tuzu ile Anadolu'nun Kızılırmak bölgesinde ağırlıklı olarak kalsiyum sülfat alındıktan sonra işlenme işleminden sonra kullanılmaktadır. 2 şekilde işlenen kalsiyum sülfat bazen değirmende iyice öğütülerek elde edilir. Öğütülerek toz haline getirilen kalsiyum sülfat daha sonra 450 derece kadar ısıtıldıktan sonra kalsiyum sülfat içinde hiç su kalmaması sağlanır. Diğer yöntemde ise kalsiyum sülfat yine değirmende öğütülerek toz haline getirilir. Fakat sonrasında diğer yöntemden farklı olarak tuğla fırınlarında 120 derece ısıtıldıktan sonra suyun sadece bir miktarı alınır. Fırınlanma işleminden sonra tekrar değirmende öğütülen kalsiyum sülfat tam olarak toz halini alması sağlanır.
" } ] }