{ "title": "Işık Hızı Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Isik-Hizi-Formulu-88.jpg", "date": "19.01.2024 22:47:26", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Işık Hızı Formülü, tüm evren baz alındığında uzayda en hızlı ilerleyen şey ışıktır. Işık hızı sadece 1 saniyelik kısa zaman dilimi içerisinde dünya etrafında 7 tur atma özelliğine sahiptir. Işık 1 saniyede 300.000 km hız ile hareket etmektedir. Işık hızı ulaşılabilecek en nihai hızdır. Başka hiçbir şey daha hızlı gitme özelliğine sahip değildir. Şöyle bir örnek ışık hızını daha net anlamanıza yardımcı olacaktır. Bir bisiklete bindiğinizi düşünün ışığın 1 saniyede aldığı yolu alabilmeniz için 22 ay boyunca günde 24 saat 20 km hız ile bisiklet sürmeniz gerekir. Yapmak çok zor öyle değil mi? Etrafınızdaki her şeyi anında görebilmeniz ışık hızı formülü sayesindedir.

Işık hızı formülü ışık hızı görsel bir örnek ile açıklanacak olursa şimşek çaktığında onu hemen görebilmenizdir. Gök gürültüsü sesi ise şimşeğin arkasından gelir bu durum ışık hızı formülünün ne kadar hızlı olduğunu göstermektedir.

Işık hızı formülü insanlar için hayal edilemeyecek kadar büyük olsa bile evren için aslında o kadar da büyük değildir. Çünkü ışık dünyadan aya ulaşırken geçen süre 1.3 saniyedir. Biz gökyüzündeki pek çok yıldızı bile çok uzun yıllar önceki hali ile görebiliyoruz. Işık hızı formülünde fizeau denkleminden faydalanılır.

Işık hızı formülü ilk defa Fransız bilim adamı Fizeau tarafından 1800'lü yıllarda hesaplandı ve günümüz şartlarında onun bulmuş olduğu sonuçlara çok yakın sonuçlar bulunmuştur.

Bu yöntemde dönen aynalardan faydalanılmıştır. Aynaların arasında gidip gelen ışık baz alınarak, ışığın düzeneğe girip çıkmış olduğu süre içerisinde ayna belli bir açı ile dönüyordu. Aynanın dönme hızı bilindiğinden dolayı açı ölçülerek ışığın gidip gelme süresi hesaplanabilir. Aynalar arasındaki uzunluğun ışığın parkuru tamamlamak için geçirdiği süreye bölünmesi ile ışık hızına ve ışık hızı formülüne ulaşılır.

Işık hızının değişmezliği Einstein tarafından öne sürülmüştür. Einstein zamanın maddeye bağlı olduğunu ve onsuz bir anlamı olmadığını açıkladı. Işık hızı boşlukta her zaman aynı hızda ilerlemektedir. Işık hızına ulaşabilmemiz mümkün olsa idi zaman işlemez hale gelirdi.
" } ] }