{ "title": "Isı Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Isi-Formulu-87.gif", "date": "20.01.2024 15:22:06", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Isı Formülü, Isı bir cismin sıcaklığının artmasına, genişlemesine, erimesine, buharlaşmasına sebep olan enerjidir. Isı sıcaklık farkı nedeniyle oluşur. Isı geçiş durumlarında dahi belirlenebilen bir enerjidir. Isı moleküllerin hareketlerini ve etkileşimlerini ortaya çıkarır. Isının birimi joule'dür. Isı termodinamiğin ve istatistiksel mekaniğin temel kavramını oluşturur. Isı Q harfi ile gösterilir. Isı ile sıcaklık birbirine karıştırılmamalıdır çünkü ısı bir enerji türü sıcaklık ise bir ölçü türüdür.

Isı formülü
Madde hal değiştirdiğinde sıcaklık değişmeyeceğinden ısının formülü uygulanmaz. Bu durumda Q=m. L formülü kullanılır. L bir gramda maddenin hal değiştirmesi sırasında aldığı veya verdiği ısıdır.

Isının Özellikleri Nelerdir?
1 cal=4,18 joule'dür. Bir maddenin kütlesi ile öz kütlesinin çarpımına ısı sığası denir. Isı sığası ayırt edici bir özellik değildir. Sadece cisimler arasında ısı alışverişi var ise alınan ısı verilen ısıya eşittir demektir. Farklı iki sıcaklığa bağlı maddede ısı alışverişi ısı miktarı yüksek olandan ısı miktarı az olana doğrudur. Bir maddeyi oluşturan taneciklerin toplam hareket enerjisi de ısıyı meydana getirebilir. Isının herhangi bir aletle ölçülmesi mümkün değildir. Ama yine de kesin sonuç alınamasa da ısının ölçümünde kalorimetre kabı kullanılmaktadır. Günlük hayattan örnek verilecek olursa sıcak su torbaları vücudumuzla ısı alışverişine girerek bize sıcaklık hissi katar.

Potansiyel enerjiler ile kinetik enerjilerin toplamı da ısıyı oluşturur. Isının artmasıyla moleküllerin hareketi hızlanır. Maddeler ısındıkça moleküllerin kinetik hızları da artar. Atomlar ve moleküller ne kadar hızlı hareket ederlerse bir maddenin ısınma hızı da o kadar artar. Kimyasal tepkimeler maddenin hızlı ısınmasına yol açmaktadır. İki maddenin birbirine sürtülmesi ile ısı oluşumu sağlanabilir. Isı iletim, konveksiyon, ışıma ve elektriklenme yoluyla yayılır. Isı sıvı ve gazlarda konveksiyon yoluyla, katılar da iletim yolu ile yayılır.
" } ] }