{ "title": "Hareket Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Hareket-Formulleri-92.jpg", "date": "20.01.2024 11:30:30", "author": "feride akdoğan", "article": [ { "article": "
Hareket formülleri, Genellikle lise düzeyinde matematik ve fizik derslerinde görülen hareket formülleri olmazsa birçok problem çözümü elde edilemez. Temel eğitim içeriğinde yer alan derslerin konusu olan hareket problemleri kendilerine özgü türetilmiş formüllerle öğrencileri kısa sürede sonuca ulaştırır. Hareket formülleri; Hareket hali ve yer değiştirme durumları sonucu oluşmuştur.

Hareket: Bir cismin sabit sayılan bir noktaya göre zamanla yer değiştirmesi demektir. Örneğin oturduğumuz yerden duvarda asılı olan saate bakıldığında saatin hareket etmediğini ancak saatin içindeki akrep ve yelkovanın bize göre hareket ettiğini görebiliriz. Hareket gözlemlendiği sisteme göre değişiklik gösteren bir kavramdır. Buna bağlı olarak da birçok hareket formülü vardır. Örneğin iki yolcu birbirine göre bakıldığında hareket etmez. Ancak dışarıdan hareket halindeki bir otobüse bakan kişiye göre iki yolcuda hareket halindedir.

Yer Değiştirme: Bir kişi ya da cismin ilk bulunduğu noktadan farklı bir noktaya gelmesi ya da getirilmesi sonu oluşan son halidir. Yer değiştirme vektörel bir büyüklüktür, son konum ile ilk konumun farkı yer değiştirmeyi yani (Hareket halinin kaç m-cm-cm olduğunu) verir.

Örnek

Yer değiştirme (Hareketlilik)=Son konum-İlk konum yani.

BC=AC-AB sayısal verilerle 70=100-30 gibi.

Bu formül hareket formüllerinin temelini oluşturmaktadır. En temel formüldür. Bu hareket formülünden yola çıkılarak bazen ilk konumu bazen de son konumu bulmak mümkün. Önemli olan en temel hareket formülleri arasından bu formülü bilmek yeterlidir. Kalanı sadece matematiksel yetenek işidir.

Örnek

Son konum=Hareketlilik+İlk konum.

AC= BC+AB sayısal verilerle 100= 70+30' şeklinde gibi hareket formülleri türetilebilir.
" } ] }