{ "title": "Geometri Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Geometri-Formulleri-74.jpg", "date": "20.01.2024 08:32:54", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Geometri Formülleri, geometri birçok alanda kullanılan bir matematik birimidir. Geometri formülleri gerek günlük hayatta olsun gerekse birçok alanda kullanılan formüllerdir.

Geometri formülleri kullanım alanları
Geometri formülleri günlük alanın her alanında gereklidir. Geometri formülleri alan, yükseklik, uzunluk, açı gibi kavramların hesaplanmasında kullanılır. Geometri formülleri yol, köprü, yapı, uçak yapımı, gemi inşası gibi birçok alanlarda kullanılır. Burada geometri formüllerinin kullanım amacı düzgün şekil ve denge sağlamaktır. Uçağın havada, geminin suda ve binanın ayakta dengede kalması geometri formüllerinin açısal hesaplamaları ile sağlanır. Geometri formülleri ile sanat arasında birbirleri ile bağlantı vardır. Köprü, cami, medrese gibi sanatsal yapıların temeli geometri formüllerinden yararlanılmıştır. Eski zamanlarda beri ayakta duran bu sanatsal yapıların temelinde geometrisel açı ve denge vardır. İnşaat ve mimarlık alanlarında da geometri formülleri sıklıkla kullanılır. Mimarlık ve inşaat alanının temelini oluşturan geometri, yüzey alan hesaplaması, bina yüksekliği, açısal denge verilmesi gibi konularda sıklıkla geometri formüllerinden yararlanılmaktadır. Geometri formülleri resimlerde uygulanan perspektif izdüşümlerinin hesaplanmasında da kullanılır. Geometri formülleri hayal ürünü nesnelerin simülasyon oluşturulması, çizgi film gibi görsellerin hazırlanmasında yaygın kullanılmaktadır.

Geometri formül çeşitleri
Geometri formülleri bir alanın çevresini kaç metre kare yer kapladığını hesaplamada kolaylık sağlar. Üçgen veya dörtgen şeklindeki yerlerin çevresinin hesaplanması çevreyi oluşturan kenar uzunluklarının ölçüleri toplamı ile bulunur. Alan hesaplamaları ise yerin şekline göre değişmektedir. Üçgen şeklindeki bir yerin alanının hesaplanması herhangi bir kenarı ile o kenara ait yükseklik uzunluğunun birbiri ile çarpılıp yarısı alınarak hesaplanır. Dikdörtgen şeklindeki bir yerin alanının hesaplanması ise kısa kenar ile uzun kenarın çarpılması ile hesaplanır. Kare şeklindeki yerin alanının hesaplanmasında ise bir kenarının karesi alınarak hesaplanır. Alan hesaplamaları bize bir cismin ne kadar yer kaplayacağını hesaplamada ilgi verir. Geometri formüllerinde hacim hesaplamaları da bir cismin boşlukta kapladığı yeri hesaplamada kullanılır. Hacim hesaplamaları da cismin şekline göre değişmektedir. Küp, silindir, prizma gibi cisimlerin hacimleri geometri formülleri ile hesaplanmaktadır. Küpün hacmi bir kenarın küpü alınarak, prizmanın hacmi taban iki kenarın çarpımı ile yüksekliğin çarpımı ile, silindirin hacmi yarı çapın karesinin pi sayısı ile ve yüksekliğin çarpımı ile, kürenin hacmi ise yarı çapının küpü alınarak pi sayısı ile çarpılıp dört bölü üçü alınarak hesaplanır. Geometri formüllerinde açı hesaplamalarında ise iki kenarın birbirleri ile birleşim noktaların yapmış olduğu derecenin ölçüsü hesaplanarak yapılır.
" } ] }