{ "title": "Frekans Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Frekans-Formulu-45.jpg", "date": "19.01.2024 04:01:23", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Frekans formülü, frekans SI birimine göre Hertz yani Hz. İle gösterilir. Bir olayın zaman içerisinde genel olarak 1 saniyelik süreyle kaç kez tekrarlandığının ölçümüne frekans denir. 1 Hz. Bir saniyede tekrarlanan bir frekanstır. Bu saniyelik birim 's' sembolü ile gösterilir. Frekansı bulmak için olayın kaç kez tekrarlandığı sayılır ve zaman sayısına bölünür. Çıkan sonuç ile frekans elde edilmiş olur. Bu sayıyı bulmak için izlenen işlemler frekans formülünü oluşturur. Bir olay için 3 Hz. Frekans veriliyorsa bu duruma göre olayın kendini saniyede 3 defa tekrarladığı anlaşılır.

Frekans formülü genel olarak olayın tekrarlanan sayısının zaman dilimine olan bölümüdür. Fakat bunun dışında frekans formülünü bulmanın bir yolu daha vardır. Frekansın kendini tekrar etmesi sırasında geçen süreyi bularak, çarpmanın tersiyle yapılan işlemdir. Bu yol biraz daha dolaylı bir işlem olduğu için daha zor olabilir.

Bir dalganın frekansı ile dalganın boyu çarpılırsa o dalganın hızı bulunur. Dalga boyu da dalganın örtüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki örtüsüdür. Genel olarak 'λ' işareti ile gösterilir. Dalga boyu her zaman frekans ile ters orantılıdır. Dalganın boyu büyüdükçe frekansı azalır. Bu ilişkinin formülü f=υ/λ olarak ifade edilir. Frekans formüllerinde 'f' sembolü frekansı, 'v' sembolü dalganın hızını ve 'λ' sembolü ile dalganın boyu ifade edilir. Genel olarak frekansı bulmak içinde frekans formülü f = 1/T olarak alınır. Bu formüllerden yola çıkarak frekans ile dalga boyunun ters orantıda olduğu anlaşılmış olur.

Frekans formülü sorularda nasıl çözülür?

Örnek, bir dalga leğenindeki dalgaların, 2. Tepe noktası ile 4. Tepe noktası aralığı 20 cm'dir. Bu dalgaların periyodu 1 s olduğuna göre bu dalgaların yayılma hızı kaç m/s dir?

Çözüm, 2 ve 4. Tepe arası uzaklığı 20 cm verildiğine göre bu dalgaların boyu buradan 10 cm olarak alınmalıdır. Yani 0,1 m'dir.
λ=v. T alınması gerektiği için buradan, 0,1=v.1 olarak alınır ve v= 0,1 m/s olur.
" } ] }