{ "title": "Fotosentez Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Fotosentez-Formulu-29.jpg", "date": "20.01.2024 19:09:56", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Fotosentez Formülü, Klorofil taşımakta olan canlıların ışık enerjisini kullanarak organik yapıdaki bileşikleri üretmelerini ve bu üretim olayı sonucu oluşan kimyasal tepkimeyi gösteren formüle verilen isimdir. Fotosentez olayının gerçekleşmesini ifade eden formülü şu şekilde ifade edebiliriz;
Güneş ışığı+karbondioksit+su =kimyasal enerji+oksijen.

Fotosentezin oluşmasını gösteren formülden de görüleceği gibi bu olayın sonucunda yaşamın temel kaynaklarından biri olan oksijen ortaya çıkmaktadır. Bitkilerin fotosentezi gerçekleştirmesi hayati önem taşımaktadır. Fotosentezin gerçekleşmesi olayını son derece önemli duruma getiren neden bu kimyasal tepkimenin bütün canlılar için olmazsa olmaz konumunda olan oksijenin oluşmasını sağlamasıdır. Güneş yeryüzündeki bütün canlı varlıklar için vazgeçilemez bir enerji kaynağıdır.

Enerji kaynağı olmasının yanında tüm canlılar için yaşam kaynağı olan besin maddelerinin de oluşmasını sağlamaktadır. Fotosentez olayının gerçekleşebilmesi güneşten gelen ışığın etkisiyle olmaktadır. Fotosentez olayı dışında hiçbir kimyasal olay ihtiyaç duyulan enerjinin elde edilmesini sağlayamaz. Bu gerçeklik fotosentez olayını yaşamın temel kaynağı haline gelmesini sağlamaktadır. Fotosentez Formülü olarak kimyasal formülü aşağıda yer alan formül olarak gösterilmektedir.

6CO2+6H2O (Enzimler)à C6H12O6+6O2 şeklindedir.

Hangi canlılar fotosentez yapar?

Fotosentez Formülü verince yapılan açıklama bu olayın hayati bir olay oldu söylenmişti çünkü fotosentez olayı sonucunda yaşam için gerekli olan oksijen ortaya çıkmaktadır. Fotosentez olayını gerçekleştiren canlılar bitkiler, algler, protista alemi canlıları ve bazı bakteri türleridir. Temelde sayılan bu 4 canlı gurubu fotosentez yapar ama bitkiler bu aşamada oldukça önemli yer kaplamaktadırlar. Yaşam için bu kadar önemli olan fotosentez olayını etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler fotosentez yapan canlının genetik özellikleri ve çevrenin olaya etkisidir.

Ekosistem içinde fotosentez denkleminin yeri

Fotosentez yapan canlılar tepkimenin gerçekleşmesi için gerekli olan karbondioksit maddesini direkt olarak havadan alır, topraktan su ve güneşten de ışık enerjisi alarak bu olayı gerçekleştirirler. Ekosistem kısaca canlı+cansız ortam olarak tanımlanırsa fotosentez olayı canlıların solunum yaparak havaya verdikleri karbondioksiti kullanırlar. Karbondioksiti kullanırlar ama solunum için çok gerekli olan oksijeni üretirler. O zaman bir ekosistemde canlılığın devamı için mutlaka fotosentez olmalıdır denebilir. Fotosentez tepkimesinin denklemi.

6 CO2+ 6 H2O ó C6H12O6+6O2 şeklinde gösterilir. Dikkatli bakıldığında tepkimenin 2 yönlü olarak gerçekleşebildiği görülür.

Fotosentez olayının gerçekleşme yeri neresidir?

Genel bir tanım olarak klorofil taşıyan yeşil yapraklı bitkilerin gerçekleştirdiği fotosentez olayı bitkideki yeşil yapraklı kısımlarda gerçekleşmektedir. Bunun nedeni klorofilin bu kısımlarda bulunmasıdır. Klorofil organelini taşıyan yapı kloroplast olarak tanımlanır.
" } ] }