{ "title": "Formik Asit Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Formik-Asit-Formulu-14.jpg", "date": "20.01.2024 15:32:30", "author": "yağmur özgen", "article": [ { "article": "Formik asit formülü, hidrojen (H), karbon (C) ve oksijen (O) bulunduran tek karbonlu karboksilli asittir. Metanoik asit olarak da bilinen bu kimyasalın açık formülü HCOOH iken; kapalı formülü CH2O2'dir.

Formik asit formülündende göreceğimiz gibi karbonil grubuna ait olan karbona bağlı, alkil grubu içermediği için en basit karboksilli asit özelliğini alır. Halk arasında karınca asidi olarak da adlandırılır. Su, metanol, etanol, aseton ve eter gibi çözücülerde çok iyi çözünen bir asittir. Geçmiş zamanlarda ilk olarak karınca salgısında rastlanan bir kimyasal olmuş ve karıncalardan elde edildiği için o ismi almıştır.

Formik asidin kullanıldığı yerler; çelik sanayi, gıda, ilaç, deri, kâğıt ve tekstil sanayi gibi birçok alanda işlevi olan ve çokça kullanılan bir üründür. Dezenfektan, ağartıcı kumaş boyama gibi işlevleri de vardır. Hayvan yemi olarak kullanılmasının yanında arıcılıkta varroa adı verilen ve arılarda verimsizliğe, deformasyonlara yol açan hastalıkla mücadelede kullanılır. Vernik işlemi, nano teknoloji, hayvanlarda kıl tüy giderme, ekmek mayası, parke cilası, ayna üretimi, tıp alanında lokal anestezi de soğutucu üretiminde, matbaa da mürekkep üretiminde ve daha birçok alanda önemli etkiye sahip bir kimyasaldır. Önemli bir not olarak üstünden geçmemiz gerekirse arıcılıktaki kullanımı diğer alanlardan fazla olduğu için Kanada ve Avrupa'da jel haline getirilip öyle kullanılmaya başlanmıştır.

Formik asidin yararları; en öneli kullanım alanının arıcılık sektörü olduğunu söylemiştik, özellikle organik bal üretimini artırmıştır, arıcılığı gelişmiş ülkelerde kullanımı daha da artmıştır. İlkbahar mevsiminde, nektar akımı döneminden 15-20 gün önce ve bal hasatından sonra tarif edilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı test edilmiş ve onaylanmıştır. Trake akarına karşı da mücadele yöntemi olarak kullanılan bir üründür.

Formik asidin zararları; bütün vücut için tahriş edici özelliğine sahip bir kimyasaldır. Gaz halindeyse buharını solumamalı, soluma gerçekleştiyse kişi açık havaya çıkarılmalıdır. Vücudun herhangi bir bölgesine temastan kaçınılmalı, teması halinde bol su ile yıkanmalıdır. Göze temas ettiyse hemen yıkanmalı ve acilen doktora başvurulmalıdır. Eğer kimyasal yutulduysa hemen su içirilmeli, kusturulmamalı ve acilen doktora başvurulmalıdır, en tehlikeli durumlardan biri yutulması durumudur. Şunu da eklemeliyiz ki formik asitle yapılan işlerde zararına maruz kalınacak bir hareket yapıldıysa ve durum ciddiyse, hiç beklemeden acil müdahale edilmesi için doktora başvurmalısınız.
" } ] }