{ "title": "Excell Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Excell-Formulleri-14.jpg", "date": "23.01.2024 04:15:37", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Excell Formüller, Excell Microsoft firması tarafından bilgisayarlar için geliştirilen ofis program paketi içerisinde yer alan bazı matematiksel fonksiyonlarının da yapıldığı genel bir işlem programıdır. Bu program sayesinde metin yazıları yazılabildiği gibi amatör ve Uzman kullanıcılar için bulunan matematiksel işlemler yapılabilmekte, hesap işlemeleri, takvim gibi grafiksel gösterim uygulamaları yapılabildiği gibi yapılan işlemleri kategorilere de ayrılabilmek mümkün olmaktadır. Excell (Excel), (Ekranın boyutu, çözünürlük, görüntü oranı gibi değişikliklere göre) çok az olarak miktarda hücreleri görülen bir çalışma kitabının sayfasını ekranda gösterir. Tabloda, harflerle tanımı yapılan sütunlar ve sayılarla tanımı yapılan satırlardan meydana gelir. Bir excell çalışma sayfasında toplam 65536 tane satır ve 256 tane sütun vardır. İlk 26 sütunda etiketler A'dan başlayıp, Z'de biterken, diğer ikinci 26 sütun AA'dan başla, AZ'de, sonraki 26 sütun ise BA'dan başlayıp, BZ'de bitmektedir. Sütunda bulunan etiketler böylece toplam 256 sütunda IV'e kadar devam eder.

Excell işlemleri genellikle hücre üzerinde formüller kullanılarak yapılmaktadır. Excell formülleri yapılan her işlem için değişmektedir. Yani yapılacak her matematiksel işlem için ayrı bir Excell formülü kullanılır. Excellde formül olarak, Hücre içerisine eşittir (=) işareti ile başlayabilen matematik işlemi girildiği zaman, işlem sonucunu görüntüler. Matematik işlemleri excell de eşittir (=) ile başlamaktadır.

Bazı Basit Excell Formülleri ve Uygulamalar: Örnek olarak, aşağıda yer alan Excell formülünde 5 ile 9 çarpılıyor ve bu sonuca 10 eklenerek 55 cevabı gösteriliyor.
=5*9+10
Burada yapılan çalışma esası şudur; Excell çalışma sayfasında herhangi bir hücre üzerinde önce = tuşuna basılır, ardından sırasıyla, işlem yapılacak sayı tuşuna, işlem tuşuna, ikinci sayı tuşuna (Varsa diğer) işlem tuşuna basılır ve en sonunda enter tuşuna basılarak işlem sonuçlandırılır.

Excell de birkaç tane ayrı hücrelerde bulunan sayıları toplama işlemi örneği.
=A4+A5+A6 A4, A5 ve A6 hücrelerine değer ekler. Bu şekilde yapılabildiği gibi, daha kolay bir şeklide sayı bulunan hücreler mausla seçildiğinde excelin alt satırında seçilen hücre sayısı ve toplam değer ile seçilen hücrelerin ortalamasını Excell otomatik olarak listelenmektedir.

Excell formülleri örneği
Excellde daha birçok Excell formülü kullanılarak çok daha fazla matematiksel işlemler yapılabilmektedir.

" } ] }