{ "title": "Excelde Formül Yazma", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Excelde-Formul-Yazma-28.jpg", "date": "20.01.2024 09:10:37", "author": "melek kulak", "article": [ { "article": "
Excelde Formül Yazma; işlemlerini doğru yazmak ve yerinde kullanmak bizlere hesaplama yaparken zaman kazandırır. Formülleri doğru yazarsak; uygulama ve hesaplamalarda hata olmadığından emin oluruz. İş hayatında excel programı bize çok çeşitli kolaylıklar sağlayabilmektedir. Şimdi excelde formül yazma işlemlerinin nasıl yapılacağını açıklayalım.

Excelde Formül Yazma İşlemleri; Öncelikle yazacağımız formüllerin başında = işaretinin olması çok önemlidir. Daha sonra hangi matematik işlemi yapılacaksa isimlendirilir. Gerekli bilgiler ve işaretler konur ve formül yazma işlemi tamamlanmış olur. Excelde iki nokta üst üstenin anlamı; Mesela; B1: B10 demek, B1'den B10'a kadar olan anlamını taşımaktadır. Başlangıç ve bitişi de temsil etmektedir. Noktalı virgülün anlamı da B1; B2 B1 ve B2 gibi bir anlam taşımakla beraber başka formüllerde \"ise\" anlamına da gelmektedir. Tek hücreler arası gibi de düşünülebilir. Aşağıda formüllerde gösterilen hücre isimleri örnek olsun diye yazılmıştır. Siz hangi hücreler ile ilgili işlem yapacaksanız o hücreyi seçmelisiniz.

Excelde Toplama İşlemi İçin Formül Yazma

1. Yöntemde; Sonucu göstermek istediğimiz hücrenin içine= Toplam (B1; B2) yazılır ve enter yapılır.

2. Yöntemde; Sonucu göstermek istediğimiz hücrenin içine=Toplam (B1: B2) yazılır ve enter yapılır.

3. Yöntemde; Sonucu göstermek istediğimiz hücrenin içine=B1+B2 yazılır ve enter yapılır.

Başka bir örnekte de şöyle bir formül yazılabilir=Toplam (B1: B2; B8: B9) yazılı ve enter yapılır.

Excelde Çıkarma İşlemi İçin Formül Yazma

=22-10 enter yaparak veya hücreleri seçerek ve ortaya (-) işareti koyarak yapabiliriz=B3-B1 enter gibi.

Excelde Çarpma İşlemi İçin Formül Yazma

1. Yöntemde; Sonucu göstermek istediğimiz hücrenin içine=Çarpım (B1; B2; B3) yazılır ve enter yapılır.

2. Yöntemde; Sonucu göstermek istediğimiz hücrenin içine=Çarpım (B1: B15) yazılır ve enter yapılır.

3. Yöntemde; Sonucu göstermek istediğiniz hücrenin içine=B1*B2*B3 yazılır ve enter yapılır.

Excelde Bölme İşlemi İçin Formül Yazma

Sonucu göstermek istediğiniz hücrenin içine=B1/B2/B3 yazarak enter yapmalısınız.

Excelde Ortalama İşlemi İçin Formül Yazma

Sonucu göstermek istediğiniz hücrenin içine=Ortalama (A12: A9) yazarak enter yaptığınızda ortalamasını almak istediğiniz hücrelerin ortalaması alınmış olmaktadır. Formülü başka bir yerde kopyalayarak da bu işlemleri yapabilirsiniz.

Excelde En Büyük Sayıyı Bulma İşlemi İçin Formül Yazma

Sonucu göstermek istediğiniz hücrenin içine=Mak (E12: H19) enter yaparak bu hücreler arasındaki en büyük sayıyı bulabilirsiniz. Hücrelerin doğru seçilmesi bu noktada önemlidir.

Excelde Yuvarlama İşlemi İçin Formül Yazma

Sonucunu görmek istediğiniz hücrenin içine=Yuvarla (E27;1) enter veya=Yuvarla (E27;0) enter formüllerinden neye yuvarlamak istiyorsak o formül yazılır ve işleme devam edilir.

Excelde Birleştirme İşlemi İçin Formül Yazma; Sonucunu görmek istediğiniz hücrenin içine; =Birleştir (A2; \" \"; B2) enter diyerek işlemi tamamlarız.

Excelde Eğer ile Formül Yazma; Sonucunu görmek istediğiniz hücrenin içine=Eğer (E2>=50; \"geçti\"; \"kaldı\") enter yaparak şu işlemleri yapmış oluruz. Önce formülü okuyalım. Eğer E2 hücresi 50'den büyükse veya 50'ye eşitse geçti, değilse kaldı şeklinde bu formül ile excelde hesaplama yapılacaktır. Metinler; \" tırnak işareti arasına yazılır. Noktalı virgülde, ise diye okunur.

Excelde Eğer ve ile Formül Yazma; Sonucunu görmek istediğiniz hücrenin içine; =Eğer (Ve (E16>=50; F16=\"devamlı\"); \"geçti\"; \"kaldı\") enter formülünün anlamı şudur. Burada iki şart mevcuttur. Eğer E16 hücresi büyükse veya eşitse 50'ye ve F16 hücresi eşitse devamlıya geçti. Değilse kaldı anlamına gelmektedir. Kişi iki şartıda taşıyorsa geçer. Taşımıyorsa kalır. Burada ve eğerin kullanımı bu şekilde kullanılmıştır.
" } ] }