{ "title": "Excel Çikarma Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Excel-Cikarma-Formulu-27.png", "date": "21.01.2024 07:16:09", "author": "Ebru", "article": [ { "article": "Excel çıkarma formülü, Excel adı verilen, Microsoft Office denilen bütünün çok önemli bir parçası olan, hesap ve hesaplama işlevli programı kullanırken gerekli olan matematiksel bir formülü ifade etmektedir. Microsoft adı verilmekte olan işletim sistemi tarafından oluşturulmuş olan Microsoft Office Excel, Microsoft Office Word ve Microsoft Office Powerpoint sunu programı gibi Microsoft Office serisinin veya bütününün bir parçasını oluşturmaktadır. Microsoft Office Word, çeşitli yazı tipi ve boyutlarıyla metin belgesi yazma ve oluşturma programıyken, Microsoft Office Powerpoint, bu metin belgelerini çeşitli geçişler ile bir sunuya dönüştüren çok kullanışlı olan bir sunu programıdır. Tüm bunların yanı sıra, Microsoft Office Excel adı verilen program, daha çok istatistik alanında kullanılan bir hesaplama programıdır.

Microsoft Office Excel'in Kullanıldığı Yerler

Microsoft Office Excel programı, bir hesap/hesaplama tablosu programı olarak bilinmektedir. Ayrıca, çeşitli alanlarda çalışan mühendisler de Microsoft Office Excel'i çok sık kullanmaktadır. Çeşitli alanlarda çalışan ve araştırmalar yapıp, bir araştırma modeli veya projesi hazırlama aşamasında olan mühendisler, zaman zaman araştırma örneklemlerine yazılı anket uygulamak zorunda kalabilmektedirler. Bu gibi durumlarda ise çalışmalarını veya yazılı anketlerin sonuçlarını, Microsoft Office Excel programı aracılığı ile kaydedip, yine Microsoft Office Excel hesap tablosu sayesinde sorulara verilen cevapların ortalamasını hesaplayıp memnuniyet skorları elde etmekte ve dolayısıyla veri analizleri yapmaktadırlar. Microsoft Office Excel hesap tablosu aracılığı ile veri analizi yapmak, sadece mühendisler için değil, tüm araştırmacılar için büyük önem arz etmektedir.

Microsoft Office Excel'in Genel Formülleri

Microsoft Office Excel hesap tablosu, Excel toplama formülü, Excel çıkarma formülü, Excel çarpma formülü, Excel bölme formülü, Excel ortalama formülü, Excel eğer formülü, Excel eğersay formülü, Excel min formülü ve Excel mak formülü gibi daha birçok formül ve işlevden oluşmakta ve birçok araştırmacı, istatistikçi, veri analizci ve mühendisin işini fazlasıyla kolaylaştırmaktadır.

Excel Çıkarma Formülü

Microsoft Office Excel programında, çıkarma işlemi için =ÇIKAR şeklinde bir komut bulunmamasının yanı sıra bu işlem farklı şekillerde yapılabilmektedir. Microsoft Office Excel programında formüller, satır ve sütunların üstünde yer almakta olan ve fx adı verilen formül kutucuğuna yazılmaktadır. Bir formüle başlanırken her zaman = işareti ile başlanmalıdır. Aksi takdirde Microsoft Office Excel programı hata vermektedir. Bu programda, =TOPLA(B1: B10) komutunu fx kısmına yazacak olursak, B1 hücresinde bulunan değer ile B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9 hücrelerinde bulunan değerler ile B10 hücresinde var olan değerler toplanır ve bunların tümünün toplamı sonuç hücresi olarak seçilen hücreye yazılır. Ayrıca, bu programa, =TOPLA(B1; B10) şeklinde bir komut verilecek olunursa, sonuç hücresi olarak seçilen hücreye, B1 ile B10 dahil, tüm arasındaki hücreler toplanarak yazılmaz, sadece B1 ile B10 hücreleri toplanarak yazılır. Eğer Excel programına, =C1-D1 komutunu yani diğer bir deyimle formülünü yazarsak, bu formül ile C1 sütunundaki değerden D1 sütununda bulunan değer çıkarılır ve bu elde edilen sonuç, sonuç hücresi olarak seçilen hücreye yazılır. Microsoft Office Excel programında toplama işlemi için olan =TOPLA gibi bir =ÇIKAR formülü bulunmamaktadır.

Microsoft Office Excel'in Diğer Önemli Formülleri

Bunun yanı sıra, Microsoft Office Excel programında, küçük harflerle yazılmış bir şekilde programa aktarılan kelimeyi, =BÜYÜKHARF(\"isim\") formülü sayesinde büyük harfler ile yazılmış şekilde çıktı olarak verebilen; bulunan hücreyi kontrol ederek orada istenilen değerin olup olmadığını sonuç olarak aktarabilen =EĞER(E1<10) şeklinde yazılabilen; verilen hücrelerdeki değerlerin ortalamasını sonuç hücresine aktarmaya yarayan =ORTALAMA(E1; F5) veya =ORTALAMA(E1: F5) şeklinde yazılabilen; o hücrelerdeki en küçük ve en büyük değerleri sonuç hücresine aktarabilen =MİN(E5: F5) ve =MAK(E5: F5) şeklinde yazılabilen; =EĞERSAY(A4: A13;18) veya =BOŞLUKSAY(A4: A13) şeklinde o hücreler arasındaki boşlukları veya istenen değerleri saymaya yarayan formüller bulunmaktadır.
" } ] }