{ "title": "Etopla Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Etopla-Formulu-22.jpg", "date": "19.01.2024 21:33:25", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Etopla Formülü, bilgisayarda ofis paketi içinde yer alan excel programında etopla formülü, belirlenen ölçüye uyan bir aralık içerisinde bulunan veri değerleri toplamını almak üzere kullanılır. Mesela bir sütun içerisinde bulunan sayılar içerisinde sadece 12'den büyük olan sayıların toplamını almak istediğimizde etopla formülünü şu şekilde kullanabiliriz, =ETOPLA(D7: D12, \">12\")

İstendiği takdirde, bu ölçütü bir aralık için uygulayıp, farklı bir aralık içinde bu değerler karşılık gelen değer toplamını da alabiliriz. Örnek, =ETOPLA(D7: D12, \"Ali\", F7: F12) burada etopla formülü sadece F7: F12 aralığı içinde yer alan ve D7: D12 aralığında alakalı hücreler içinde \"Ali\" veri değerine eşit olan değerleri toplamını alacaktır.

Etopla Formülü (Aralık; değer; [toplam_aralığı]) Etopla formülünün söz dizimi içinde aşağıda yer alan bağımsız değişkenler vardır:
Aralık gerekmektedir. Belli ölçüte göre değer verilmesi istenilen hücre aralığıdır. Bu aralıklarda bulunan hücre içerisinde numaralar ya da adlar, diziler veya sayı içeren başvurular yer almalıdır. Söz diziminde boşluk ve metin değerleri yok kabul edilir. Burada seçilen aralıklarda standart olarak Excel formunda tarihler olabilir. Ölçüt gerekir. Çalışma sayfası içinde hücrelerin hangisinin sayılacağını gösterir sayı, hücre başvurusu, ifade, metin veya hücrelerin hangisinin toplanacağını tanımlayan bir formül şeklindeki ölçüt. Mesela, ölçüt 43, \">43\", D5, \"43\", \"meyveler\" ya da BUGÜN() şeklinde gösterilebilir.

Not: etopla formülü içindeki bütün metin ölçüt ve mantıksal veya matematiksel simge bulunan ölçütler çift tırnakla (\") gösterilmelidir. Buradaki Ölçüt değeri sayısal bir ifadeyse, çift tırnak içine almak gerekmez.

Toplam_aralığı İsteğe bağlıdır. Aralık bağımsız olan değişken veride belirtilen hücreden başka olarak değişik hücrelerin toplamının görülmesi isteniyorsa, toplamı alınacak hücreleri Toplam_aralığı bağımsız hücrelerin değişkeni belirtilmemişse, Excel etopla formülünde aralık bağımsız değişken verilerin belirtildiği hücreleri toplar (Bu toplanan hücreler, ölçütün yapıldığı hücrelerdir).

Etopla formülü içinde ölçütdeğeri olarak bağımsız değişkeninde soru işareti (?) ile yıldız işareti (*) şeklinde joker karakterleri kullanabilir. Soru işareti burada tek bir karakterle eşleşme yaparken, yıldız işareti de herhangi bir karakter dizisi ile eşleşme yapar. Burada gerçek bir soru işareti ya da yıldız işareti bulmak isteniyorsa, bu karakterden önce bir tilde işareti (~) koyulur.

" } ] }