{ "title": "Elektrik Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Elektrik-Formulleri-58.jpg", "date": "19.01.2024 04:32:33", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Elektrik Formülleri vermeden önce bazı tanımlamalar yapılacaktır. Tanımlardan sonra elektrik ile ilgili formüller daha iyi anlaşılacaktır.

Elektriksel akım: Potansiyel değerleri farklı olan iki iletken metalin birbirlerine değmeleri sonucu iki tarafın potansiyel oranları eşitleninceye kadar bir taraftan diğerine yük akışı olur. Akan yükler elektrik akımı olarak adlandırılır.

Akım gücü: İletken bir cismin birim sürede geçen elektron sayısıdır. I ile gösterilir, birimi amperdir. Miliamper 1 amperlik akımın binde birlik kısmıdır. Amper=coulomb/saniye I=q/t
İletken bir cismin direnci: Elektronların iletken cisim içerisinde hareketleri sırasında karşılaştıkları direnme engelidir. Yani üzerinden elektrik akımı geçen cismin geçen akıma karşı gösterdiği zorluğu ifade eder. R ile gösterilir, birimi ohm'dur. İletken maddeler soğutulursa iletkenlik oranları artar (Örneğin mutlak sıcaklık değeri olan -273 dereye kadar sotutulan alüminyum, çinko, kurşun ve kalay metalleri süper iletken olurlar). İletken cismin uzunluğu l, kesit alanı S olmak üzere R=l/S direnç uzunlukla doğru kesit alanı ile ters orantılıdır.

Kısa devre: bu olay elektrik akımının düşük dirençli olan yolu izlemesi şeklinde tanımlanır.

Potansiyel fark, gerilim: Bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki potansiyel değişimi ifade eder. Birimi volt, gösterimi V'dir. Voltmetre ile ölçülür. Akım gücü ve iletkenin direnciyle olan bağıntısı V=IxR ile gösterilir. Temel elektrik formülleri içerisindedir.

Ohm kanunu: Herhangi bir iletken maddenin iki ucu arasındaki potansiyel fark iletken üzerinden geçmekte olan akım gücüne oranı sabittir ve bu değer iletkenin direncine eşit olmaktadır. Verilen kanun ilk kez George Simon Ohm adlı bilim adamı tarafından formüllerle ifade edildiğin kendi adıyla anılmaya devam edilmiştir. Direnç=gerilim /akım şiddeti R=V/I formülü ile bulunur. Yine aynı formülden V=IxR bağıntısı elde edilir.

Dirençlerde bağlantı şekillerine göre elektrik formülleri
Temel elektrik formülleri yukarıda verilmiştir ama bilinmeli ki tüm elektrik formülleri bu kadar değildir." } ] }