{ "title": "Eğim Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Egim-Formulu-47.jpg", "date": "20.01.2024 14:45:23", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Eğim Formülü, Eğim bir doğrunun herhangi iki noktasında yer alan dikey değişimlerinin yatay değişimlerine oranıdır. Eğim m harfi ile gösterilir. Eğim en çok belirli bir uzaklıktaki yükseklik farkı ile ifade edilebilmektedir. Eğim formülü yorumlanırken örneğin yüz metrelik bir yükseklikte beş metrelik bir yükseklik farkı için yüzde beş kavramı kullanılır. Eğim yorumlanırken eğer binde olarak bir yükseklik hesaplanıyorsa bin metrelik bir yükseklikte 10 metrelik bir yükseklik farkı için binde 10 kavramı kullanılır.

Eğim formülü hesaplama

Eğim formülü hesaplarken kesin bir doğruluk payı elde etmek için nivelman ismi verilen araçlar kullanılır. Nivelman araçları genellikleri çok uzun yükseklikleri ölçmek için kullanılır. Kısa olan yükseklikleri ölçmek için kabarcıklı düzeç kullanmak yeterli olacaktır. Coğrafi bir terim olarak eğim içerisinde eğim eğrisi, basınç eğimi, eğim kesikliği ve eğim ölçer kavramlarını barındırmaktadır. Eğim eğrisi nehirin, nehir yatağını aşındırması süresi boyunca gelişen ve akar suyun kaynak yeri ile ağzı arasındaki yatak boyunca çizilen eğridir. Eğim ölçer yatay duruşları bozulmuş olan katmanların dalışını ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Eğim ölçer cihazı genellikle bir iletki biçiminde olmaktadır. Basınç eğimi birbirinin arkasından gelmekte olan iki eş basınç üzerinde bulunan birbirine en yakın iki farklı noktanın basınç farklarının o iki nokta arasında bulunan uzaklığa oranıdır. Son olarak eğim kesikliği akarsular boyunca yer yer görülmekte olan dik yerlerdir. Akarsular dik yerleri aşındırma yolu ile eğim kesikliklerini gidermeye çalışırlar.

Eğim açısı özellikleri nelerdir?
Eğim formülü
Eğim formülü hem matematikte hem de coğrafya da kullanım alanı bulmaktadır. Matematikte kullanılan bir başka eğim formülü de (Y2-Y1)/(X2-X1) şeklindedir. Dört farklı koordinat noktasında yer alan bu değerler ile eğim hesaplanabilir. Eğim hesaplamaları coğrafya da harita üzerindeki yer şekillerinin hesaplanmasında kullanılır. Haritaların ölçekleri, coğrafi şekillerin eğimi, denizler ve dağlar arasındaki yükseltilerin eğimi eğim formülleri ile tespit edilebilmektedir.
" } ] }