{ "title": "Eğersay Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Egersay-Formulu-76.png", "date": "20.01.2024 16:41:08", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Eğersay Formülü: excel çalışma kitabında satırlar veya sütunlardaki hücreye girdiğimiz verilerin türüne göre otomatik olarak saydırıp, grup haline getirmeyi isteyebilir, büyük ve uzun tablolardan istenilen verileri kolayca çekip alabiliriz. Eğersay formülü, çalışma sayfasında satır ya da sütunlarda bir aralıkta dizili olan ve belirtilen, konu dahilindeki tek bir ölçüye uyan hücre sayısını sayar. Mesela, belirli bir harf ile başlamakta olan tüm hücre ya da sınırlanan bir sayıdan küçük veya daha büyük sayı bulunduran tüm hücreler sayılabilir. Örnek olarak, bir çalışma sayfasında A sütunu içerisinde görev listesi ile B sütunu içinde bulunan bütün görevlere atanan kişi adının bulunduğunu farz edelim. Burada eğersay formülünü kullanıp bir kişi isminin B sütunu içinde kaç defa geçtiğini sayar, bu formül sayesinde bu kişiye hangi görevlerin verildiğini kolay bir şekilde görebiliriz.

Eğersay Formülü ile Hücre Sayısı Bulma

Örneğin;=EĞERSAY(A1: A14; \"Ağaç\") \"A15\" hücresine yazdığımız bu eğersay formülü, a1 ile a14 hücreleri arasında \"ağaç\" kelimesi geçen hücre sayısını verir.

Not: Ağaçların toplam sayısı istenildiği zaman ETOPLA formülü uygulanması gerekir.

Yukarıda yazılı örnek sorumuzu şu şekilde değiştirdiğimizde şayet \"A1\" ile \"B14\" arasında yer alan 50'den küçük kaç verinin var olduğu sorulmuş olsaydı bu durumda formül =EĞERSAY(B1: B14; \"<50\") şeklinde yazılması gerekirdi.

Bir diğer örneğimizde ise A, B, C, D müşterileri için almış oldukları hizmetlere ait liste vardır. E sütunu içine kaç adet hizmet kullandığı bilgisi eğersay formülünü kullanıp \"E2\" hücre içerisine 0 değerinden büyük olan verilere ait sayıları getirecek tarzda =EĞERSAY(B2: D2; \">0\") şeklinde formül yazılır.

Örnek Eğersay formülü: bu şekilde yazılan bir formülde, uzun bir sütun içinde yer alan herhangi bir kelimenin sayısını öğrenebiliriz. Mesela bu kedi sayısı olabilir.
=EĞERSAY(A1: A10; \"=kedi\")

Örnek Eğersay formülü: bu formülde yukarıdaki formüle bir ilave yapıldı. Kedilerle beraber Köpeklerin sayısını da alalım dedik. Eğersay formülüne böyle eklemeler yapılabilir.
=EĞERSAY(A1: A10; \"kedi\")+EĞERSAY(A1: A10; \"köpek\")
" } ] }