{ "title": "Düşeyara Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Duseyara-Formulu-42.png", "date": "19.01.2024 08:12:55", "author": "melek kulak", "article": [ { "article": "
Düşeyara Formülü; Excelde kullandığımız, özellikle iş hayatında yapacağımız birçok işlemi kısaltmamıza yarayan bir formüldür. Düşeyara formülünü kullanarak birbirinden farklı tablolardaki verileri elle tek tek yazmaya gerek kalmadan birleştirebilmekteyiz. Şunu da belirtelim ki; iki ayrı yapılan tablodaki işlemlerle ilgili hücreler aynı olmalıdır. Yani bir tablodaki hücredeki bilgi metinse diğer tablodaki de metin olmalı. Eğer sayı ise sayı olmalıdır. Excelde formül yazmadan önce mutlaka = işareti ile başlanır. Formülün eksiksiz ve doğru yazılması, işlevini yapması için çok önem teşkil eder. Şimdi düşeyara formülü ile ilgili örnek verelim.

Düşeyara Formülü Örnekleri; Birbiriyle ilgili iki tablo düşünelim. 1. Tablo 1. Sütunda, yatırım yapılan şehirler olsun. 2. Sütunda firmaların adları olsun. 3. Sütunda sektör isimleri olsun. 4. Sütunda ödenecek miktarlar olsun. Ama 4. Sütun boş olsun.

2. Tablonun 1. Sütununda şehir isimleri olsun. 2. Sütunda da ödenecek miktarlar para cinsinden bulunsun.

Dikkat edilecek olursa şehirlere göre para cinsinden değerler 2. Tabloda bulunmaktadır. Formülümüzü 1. Tablonun 4. Boş sütununun ilk hücresine yerleştirelim.

Yatırım yerlerine göre olan ödeme miktarlarını ilgili yerlere getirme işlemi olsun. Yani 2. Tablodaki fiyatlara şehirlere göre olan bilgileri 1. Tabloya düşeyara formülü ile taşımamız gerekecek.

Eğer düşeyara formülünü kullanmadan ödenecek miktarlarını tek tek bakıp bulmaya çalışsak, 2. Tabloya her seferinde tıklayarak ödeme fiyatlarına bakmamız gerekecek, 1. Tablonun boş sütununa yazmamız gerekecektir.

Formülümüzü 1. Tablonun 4. Sütununa şu şekilde yazalım.

=Düşeyara (1. Tablo 1. Sütunseçilir; yatırım yerine göre ödenecek miktarlar tablosunun tamamını yani 2. Tablonun tamamını seçiyoruz ve 2;0 yazdık) Enter yaptık. Önemli noktalardan biri de formülde arada geçen noktalı virgüllerdir. Bir de 2. Tabloda yer alan 1. Sütuna ek olarak fiyatlar hücrelerde yazılmış olmalıdır ve hepsi seçilmelidir. Formülü yazdığımız yerdeki hücrede sonuç çıktıktan sonra fare ile hücrenin alt tarafında imleç ile çektiğimizde formül diğer hücreler için de geçerli olacak ve şehir adlarına göre fiyatlar listelenecektir.
" } ] }