{ "title": "Diyoptri Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Diyoptri-Formulu-93.png", "date": "21.01.2024 03:11:02", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Diyoptri Formülü, optik biliminde bir aynanın ya da bir merceğin optiksel gücünü yani ışığı kırabilme gücünü bulmaya yarayan formüldür. Aynanın veya merceğin odak mesafesinin tersi şeklinde ifade edilmektedir. Simgesel olarak f: odak mesafesi olursa, diyoptrisi 1/f şeklinde olur. Bu değer mercek tipine göre değişebilmektedir. Mercek ince kenarlı yapıda ise bu değer pozitif, mercek kalın kenarlı ise negatif diyoptri değerindedir.

Bir örnekle somutlaştırmak gerekirse, büyütme gücü 5 diyoptri olan bir mercek odağına paralel gelen ışığı 1/5 m yani 20 santimetrede odaklar denilir. Bir cismin optik gücünün diyoptri formülü cinsinden ifadesi, iki adet farklı merceğin arka arkaya konulduğu zaman toplam diyoptrileri merceklerin her birinin diyoptri değerinin toplamına yakın bir değerdir. Gözlük numaralarında belirtilmekte olan değerler gözlük camının diyoptri değerini göstermektedir. Mesela SPH +0.50 diyoptri değerine sahip gözlük camı 1/0.5 m=2 metre odak mesafesine sahiptir. Diyoptri terimi 1872 yılında bir Fransız bilim insanı tarafından ortaya atılmıştır.

Yakınsama

Birimi diyoptri olarak ifade edilen bu değer merceğin odak uzaklığının m olarak ifade edilen değerinin tersini göstermektedir.
Yukarıda verilen bilgiler ışığında yakınsama=1/ odak mesafesi şeklinde formülize edilmektedir. Y yakınsama (M⁻¹ diyoptri), f odak uzaklığı (M olarak) olmak üzere Y=1/f şeklinde gösterilir.

Bu formül kullanılırken 3 önemli noktaya dikkat edilmelidir;
Diyoptri formülü hakkında bazı bilgiler

Optik: Fizik biliminde ışık ile ilgili olayları inceleyen dalın adıdır.

Odak: Isı veya ışık kaynağından çıkan ışınların toplandığı nokta.

Diyoptri formülü: m⁻¹ cinsinden odağın uzaklık değeri.

Yakınsaklık: Merceğin yakınsaması
" } ] }