{ "title": "Direnç Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Direnc-Formulu-31.gif", "date": "18.01.2024 23:22:48", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Direnç formülü, direnç bir akıma elektrik akımına karşı olarak gösterilen mücadeleye verilen isimdir. Adı gibi direnmek kelimesi üzerine türetilmiştir. Bu direnmek iletkenin yapmış olduğu dirençtir. Direncin gösterildiği elektrik akımını elektronların hareketi ile oluşur. Elektronlar her hareket ettiği zaman iletkenler üzerinde birtakım engeller ve zorlanmalar yaşarlar. İşte bu zorlanmaya direnç adı verilmiştir. Direnç formülü üzerinde R harfi ile gösterilir ve direncin birimi ise Ohm'dur. Ohm adı Alman bir fizikçi olan Georg Ohm'dan gelmektedir. Direnç devrelerde inişli çıkışlı yay gibi çizilmiş bir şekil ile gösterilmektedir. İletken bir telin direnci formülü, telin uzunluğu (I), telin kalınlığı (S) telin yapıldığı maddeye (P) ve sıcaklığa bağlı olarak belirlenir. Kalınlık arttıkça direnç azalır. Bu sebeple büyük akımlar için kalın teller kullanılır. Uzunluk arttıkça direnç de artar bu nedenle telin uzun kullanılması direnci de artırır. Aynı şekilde telin yapısına ve cinsine bağlı olarak da direnç değişim gösterir. Altın, gümüş ve bakır tellerinin direnci az olur. Nikel krom ve demir de ise oldukça fazla direnç sağlamaktadır.

Direncin formülü buna göre;

R= p. (I/Sıcaklık) olarak ifade edilmektedir.

Direnç formülü kullanım alanları nelerdir?

Direnç formülü öncelik olarak ısı ortaya yaratmak amacı ile kullanılır. Örneğin elektrikli ısıtıcılar içinde ya da ampullerin içinde yüksek ısılı bir enerji üretmek amacı ile teller ile elde edilir. Mesela ampul içinde direnç sayesinde ısı artış gösterdiği için etrafa da o kadar çok ışık yayar. Direnç bunun dışında devre elemanlarının korunması amacı ile de kullanılır. Aşırı akıma giren devre elemanları bozulacağı için direnç bu dengeyi sağlamak amacı ile kullanılır.

Direnç Formülü Nasıl Bulunur?

İletkenin direncini elde etmek için gerilim akıma bölünür. Yani R= V /I olur. Bir iletkinin iki tane ucu arasında 1 V'lik bir gerilim uygulandığı zaman 1A'lık bir akım geçiyor ise buradaki direnç 1 Ohm olur.
" } ] }