{ "title": "Devirli Ondalık Sayılar Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Devirli-Ondalik-Sayilar-Formulu-92.png", "date": "21.01.2024 13:13:30", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Devirli Ondalık Sayılar Formülü, İki tam sayının birbirine oranı şeklinde ifade edilen sayıların oluşturduğu kümeye rasyonel sayı adı verilir. Örneğin a/b bir rasyonel sayıdır. Rakamsal değeri sıfırdan büyük ya da küçük olan rasyonel sayılar; tam sayılarda olduğu gibi pozitif ve negatif olarak adlandırılır.

Bir rasyonel sayının ondalık gösterimi ile yazılması için, ondalık kısmında yer alan sayılar bir ya da birkaç rakamdan sonra sonsuza kadar tekrar etmelidir. Devirli ondalık sayılarda sonsuza kadar tekrar eden rakamların üzerine devir çizgisi konularak devirli ondalık sayı şeklinde gösterimi yapılır. Devirli ondalık sayı genellikle farklı şekillerde gösterilir. Bazı sayılarsa sadece son rakam tekrar ederken bazı sayılarda birden fazla basamaktaki sayılar da tekrar edebilir.

Örneğin; 2/3 sayısı devirli ondalık sayı olarak yazılmak istendiğinde 2/3=0,6666. Şeklinde bir sonuç çıkar. Buradaki 6 rakamı sonsuz olarak devam eder. Bunu matematiksel ifadeye çevirmek için 6 rakamının üzerine çizgi koyarak devam ettiğini belirtiriz.

Örneğin; 25/11 sayısı devirli ondalık sayı olarak yazılmak istendiğinde 25/11=2,272727. Şeklinde bir sonuç çıkar. Buradaki 27 sonsuz olarak devam eder. Bunu matematiksel ifadeye çevirmek için 27'nin üzerine çizgi koyarak devam ettiğini belirtiriz. Bu koyulan çizgiye devir çizgisi de denilmektedir.

Devirli Ondalık Sayıları Rasyonel Sayıya Dönüştürme Formülü

Bu formül kullanabilmek için 2,272727 şeklinde devam eden bir sayı olması gerekir. Bu sayıda bulunan virgül işareti ve devir çizgisine dikkat etmeksizin okunan sayıdan üzerinde devir çizgisi olmayan sayı çıkarılır ve kesrin pay kısmına yazılır. Kesrin payda kısmına ise sayının virgülden sonraki devreden sayı kadar 9 ve devretmeyen sayı kadar sıfır yazılır.

Formülü ise; (Sayının tamamı) - (Devretmeyen kısım) / (Devreden rakam kadar 9) ve (Devretmeyen rakam kadar 0) şeklindedir.

Örneğin; a, bcde sayısını kullanalım. (De rakamının üzerinde devir çizgisi olsun)

A, bcde=(Abcde) - (Abc) / 9900 sonucuna ulaşırız.
" } ] }