{ "title": "Demir Sülfat Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Demir-Sulfat-Formulu-59.jpg", "date": "20.01.2024 15:45:59", "author": "Samet Bozkurt", "article": [ { "article": "
Demir sülfat formülü, FeSO4-7H20 olan bünyesinde %17-20 demir içeren tamamı etki bakımından çok güçlü olan bir demir kaynağıdır. Demir sülfat içerisindeki su miktarına göre çeşitli ayrımlarla uzmanlar tarafından farklı özelliklere ayrılır bunlar; unhidrat (Susuz), monohidrat (1-tek sulu), pentahidrat (5-beş sulu), heptahidrat (7-yedi sulu) şeklinde çeşitlerdir. Açık mavi ve yeşil renkte olup kristal yapılı mono bir bileşenlerdir. En önemli özelliklerinden biri ise çok geniş pH aralığında çalışmasıdır.

Demir sülfat kullanım alanları

Demir sülfat kokusu yoktur. Sıcaklıktaki erime noktası 70-75 derecedir. Kullanım alanı ise oldukça çeşitli ve farklı alanlardır. Demir sülfat demir-çelik fabrikalarında ve titanyum dioksit üretiminde yardımcı ürün olarak kullanılır. Tarımda toprak altında bulunan demir bitki tarafından dış etkenler sebebiyle alınamadığı durumlarda demir eksikliğini gidermek için uygun zaman bulunduğunda demir sülfat içerikli gübre halinde kullanım ülkemizde ve dünyada oldukça yaygındır. Ayrıca topraktaki haşaratı öldürür ve zararlı otların çıkmasını da engellemektedir. Tarım gibi su arıtma tesislerinde de kullanılan iki kimyasaldan biri demir sülfattır. Hatta devlet tarafından yapılan son açıklamada su arıtma tesislerinde %85 oranında demir sülfat kullanılır. Ülkemizde atık su arıtma tesislerinde en çok kullanılan ve deşarj edilen su arıtma tesislerinin yararlandığı bir kimyasal bileşim olan demir sülfatın kullanımıyla kalitesi artırılmaktadır. Ayrıca demir sülfat endüstriyel atıksuların arıtımında pıhtılaştırıcı olarak işlev görür. Su şartlandırma işlevlerinde demir sülfat etkin bir şekilde kullanılır. Son olarak da yün boyamada demir sülfat kullanılır.

Demir sülfat dikkat edilmelidir. Çünkü kendisi kimyasal olduğu için vücut ile birebir temas etmemelidir. Demir sülfat çok toz yaydığı için solunması zararlıdır. Cilde temas etmemelidir çünkü deri yoluyla emilmesine engel olunmalıdır. Temas edilen yer acil bir şekilde yıkanmalıdır. Hemen doktora götürülmelidir. Eğer demir sülfat ile çalışma yapacaksanız önleminizi almalısınız. Koruyucu gözlük, eldiven, maske ve bol su yanınızda bulunmalıdır. Bir kimyasal ile çalışıyorsunuz. Depolama belki de en dikkat edilmesi gereken unsurdur. Demir sülfat kapalı alanlarda saklamak ve çocukların hatta yapacağı etkiyi bilmeyen yetişkinlerin bile kullanamayacağı özel bir depoda saklamak önemlidir. Demir sülfat nemden uzak tutulmalıdır. Sıcaklık bakımından ise 20-25 derece arasında depolanmalıdır.
" } ] }