{ "title": "Dayanıklılık Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Dayaniklilik-Formulu-94.jpg", "date": "20.01.2024 11:21:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dayanıklılık formülü, cisimlerin kendisine uygulanan kuvvete gösterdiği direnç dayanıklılık olarak tanımlanır. Katı cisimlere sahip oldukları dayanma sınırının üzerinde kuvvet uygulanırsa ve bu devamlılık arz ederse deforme olma, kopma, bükülme, eğilme gibi tepkiler ortaya çıkar. Katı cismin dayanıklılık sınırı belli bir formülle hesap edilir. Bulunan değerin üzerindeki kuvvet cisimde olumsuz etkiler yapar.

Dayanıklılık formülü nasıl hesaplanır?

Dayanıklılık cismin kesit alanının hacmine bölünmesiyle doğru orantılıdır. Yani;

Dayanıklılık= Kesit alanı/hacim formülüyle hesaplanır.

Kesit alanı kenarları birbirine paralel olan şekillerde taban alanıdır. Örnek vermek gerekirse; küp kesit alanı kare, silindir kesit alanı daire, dikdörtgenler prizması kesit alanı da tabanı yani dikdörtgendir. Dayanıklılık formülü sonucu yani dayanıklılık cismin şekli ve boyutuna, sıcaklığa ve cismin üretildiği maddenin türüne göre değişiklik gösterir.

Cisimlerin boyutlarının büyümesinden dayanıklılık nasıl etkilenir?

Cismin boyutlarının büyümesi dayanıklılığı ters yönde etkiler. Yani boyutların büyümesi halinde cismin dayanıklılığı azalır. Dayanıklılık formülünde bunu hesaplayacak olursak;

Küpün kenar uzunluğunu 1 cm, 2 cm ve 3 cm alarak boyutların dayanıklılığa nasıl etki ettiğine bakalım.

Kenar uzunluğu: 1 cm Kesit alanı: 1 cm2 Hacmi: 1 cm3 Dayanıklılık: 1
Kenar uzunluğu: 2 cm Kesit alanı: 4 cm2 Hacmi: 8 cm3 Dayanıklılık: 1/2
Kenar uzunluğu: 3 cm Kesit alanı: 9 cm2 Hacmi: 27 cm3 Dayanıklılık: 1/3

Değerler dayanıklılık formülü ile hesaplandığı zaman, boyutların büyümesinin dayanıklılığı azalttığı görülmektedir. Bunun yanında alan, kenar, hacim ve dayanıklılık arasında da belli oranlar bulunmaktadır. Kenar uzunluğunun 2 katına çıkması halinde, alanı 4 katına, hacmi de 8 katına çıkmaktadır. Dayanıklılık ise yarısına kadar düşmektedir. Alan kenarın uzunluğunun artmasının karesiyle, hacmin küpüyle doğru orantılı olur. Dayanıklılık değeri ise kenar uzunluğunun artmasıyla ters orantılı değerde çıkar. Küpün boyutlarındaki artış, ağırlığın küpü nispetinde artmasına neden olur.
" } ] }